Raport World Oil and Gas Review: Romania a pierdut cel mai mult din capacitatea sa de rafinare dintre toate statele Uniunii Europene

 

România a pierdut cel mai mult din capacitatea sa de rafinare dintre toate statele Uniunii Europene, în ultimii 18 ani, potrivit ultimului raport World Oil and Gas Review al companiei italiene ENI.

rafinarie MOLPotrivit studiului companiei italiene, prezenta pe piata noastra prin brandul de benzinarii Agip, în 1995 în România erau 10 rafinarii, cu o capacitate primara de rafinare de 26 de milioane de tone. Este adevarat însa ca tara noastra avea si cel mai mic grad de utilizare a capacitatii de rafinare de pe tot continentul, de doar 59%, asta daca excludem Ucraina, singurul stat european unde exista rafinarii si în care situatia este mai proasta decât la noi.

În 2012, România mai este trecuta în raport cu doar 5 rafinarii, la jumatate fata de acum 18 ani, cu capacitate primara de rafinare de doar 12 milioane de tone, deci cu 53% mai redusa decât acum 18 ani. Este cea mai mare cadere din Europa, exceptând Ucriana. Este adevarat însa ca, în 2012, gradul de utilizare a rafinariilor a fost de 74%.

La nivelul întregului continent, numarul de rafinarii a scazut cu 20%, de la 166 de unitati functionale pe tot continentul pâna la 132 anul trecut. Capacitatea de rafinare a scazut însa cu doar 9%, de la 930 la 848 de milioane de tone. Gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a ramas la 78%.

România a fost tara din care s-a extras prima data petrol, la jumatatea secolului XIX. Este si prima tara în care s-a construit prima rafinarie de petrol din lume. Cum a ajuns sa cada atât de mult?

Explicatia tine de evolutia sectorului în anii comunismului. România ajunsese sa aiba 10 rafinarii, cele mari fiind amplasate pe platforme petrochimice. Cinci mari (Petromidia, Petrobrazi Ploiesti, Arpechim Pitesti, Petrotel Ploiesti, Rafo Onesti) si cinci mici (Astra Ploiesti, Vega Ploiesti, Steaua Româna Câmpina, Rafinaria Darmanesti si Petrolsub Surplacu de Barcau). Ideea era de a folosi petrolul pe tot lantul, de la productia de carburanti pâna la cauciuc sintetic sau mase plastice. La finalul epocii comuniste, capacitatea de rafinare a României ajunsese la 34 de milioane de tone pe an.

Ulterior, industria s-a contractat, iar sectorul de rafinare, dependent si de importurile de titei, s-a ajustat si el.Românii au platit mai mult de zece ani un cent la fiecare litru de combustibili cumparat din benzinarii pentru a se plati datoria fostei Companii Române de Petrol catre defuncta Bancorex.

În momentul de fata, mai functioneaza doar trei rafinarii mari: Petromidia (4,5 milioane de tone capacitate, detinuta de kazahii de la KazMunaiGaz), Petrobrazi (4,2 milioane de tone, detinuta de OMV Petrom) si Petrotel Ploiesti (3 milioane de tone, detinuta de rusii de la Lukoil). Cu exceptia Petromidia, toti ceilalti jucatori fie au mentinut,fie au scazut capacitatea de rafinare. Petrom a închis una dintre cele doua rafinarii, Arpechim, pentru ca strategia companiei este sa rafineze doar titei din productia interna. Petrom este axata pe sectorul de explorare si productie.

Singurii care au mizat pe cresterea sectorului de rafinare sunt kazahii de la Petromidia, care, beneficiind de titeiul caspic de acasa, au oportunitatea sa cucereasca pietele de retail din zona. KazMunaiGas a investit 600 de milioane de doalri pentru cresterea capacitatii de ra finare a Petromidia la 5 milioane de tone pe an. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie