Producatorii de gemuri vor fi obligati de autoritati sa introduca o cantitate mai mare de fructe in produsele lor
Oricat de bine arata borcanele de gem pe rafturile magazinelor, fiti cu bagare de seama atunci cand le cumparati. In multe dintre ele fructele se gasesc numai cu lupa.
Chiar daca au o culoare frumoasa, gemurile contin mai multa gelatina si coloranti decat piersici, prune sau capsuni. Pentru ca aceasta practica sa ia sfarsit, autoritatile vor sa modifice legea si sa impuna producatorilor introducerea unei cantitati mai mari de fructe.
Modificarile vizeaza pentru inceput magiunul de prune, dar se vor extinde la toate gemurile, pentru ca piata este invadata de produse cu continut scazut de fructe.
Reporterul ProTV a dus un borcan de gem la un laborator, unde i s-a explicat ce ingrediente contine: „Diferenta pana la 100 consta in sirop de glucoza, miere, fructoza, acid ascorpic, acid citric, pectina, vanilina. Au rolul de a conserva, de a acidifia sau de a ingrosa. Prelungesc termenul de valabilitate al produsului.”
Iar multi dintre cei care le fabrica merg la limita legii, niciun gram in plus.
Un borcan de gem contine cantitatea minima de fructe pe care producatorul o putea folosi. Practic, in 100 de grame de gem se gasesc doar 35 de grame de fructe.
Autoritatile vor sa ii oblige pe producatori ca atunci cand ne vand un astfel de produs sa ne dea mai putini agenti de ingrosare si mai multe fructe.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii vor sa creasca procentajul cu pana la 50% in cazul gemurilor, al marmeladei si al piureului de castane. Iar in cazul magiunului de prune, unde pana acum nu existau reglementari, continutul de substanta uscata sa fie de 60%, mai ales ca sunt multi cei care au intrat pe piata cu falsuri.
In plus, autoritatile vor sa le ceara producatorilor sa mentioneze toate ingredientele pe eticheta.
Chiar si acum, cand legea e ingaduitoare cu ei, unii producatori fura la cantar. Cei care au fost prinsi au platit amenzi de pana la 20.000 de lei. stirileprotv.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!