Magistratul Ionut Matei, candidat la functia de vicepresedinte al ICCJ, sustine ca prin publicarea deciziilor instantei supreme pe site, se va evita practica neunitara

 

Magistratul Ionut Matei, candidat pentru postul vacant de vicepresedinte al instantei supreme, a mentionat, în proiectul de management, ca vrea ca hotarârile judecatoresti ale ICCJ sa fie publicate integral pe site-ul institutiei, pentru a se evita „practica neunitara”.

ICCJ„Cunoasterea propriei jurisprudente a instantei supreme este un mijloc eficient prin care poate fi evitata crearea unei practice neunitare”, sustine magistratul.

Ionut Matei precizeaza, în proiectul de management publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca acest lucru presupune crearea unei baze de date corespunzatoare si existenta unui sistem informatic actualizat, care sa nu limiteze capacitatea de informare a judecatorilor cu privire la hotarârile pronuntare în alte cauze similare.

„În acest sens, desi s-au facut progrese importante, prin cresterea numarului de hotarâri publicate integral, se impune o accelerare a ritmului de publicare a acestora, în paralel cu realizarea unei noi pagini de internet a Înaltei Curti, fiind astfel create conditii pentru ca orice persoana interesata (si în principal judecatorii instantei supreme) sa poata cunoaste în timp real jurisprudenta acesteia într-o speta data”, se arata în proiect.

Magistratul Ionut Matei este singurul candidat pentru postul vacant de vicepresedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce judecatoarele Aida Popa si Nela Petrisor nu au obtinut numarul de voturi necesare pentru a ocupa aceasta functie.

Numele judecatorului Ionut Matei este legat de mai multe dosare celebre. Astfel, el a facut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de închisoare, în dosarul „Trofeul calitatii”. De asemenea, Matei s-a pronuntat si în dosarele „Valiza” si cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnându-l pe Gigi Becali la câte trei ani de închisoare cu executare, precum si în dosarul de trafic de persoane si acte sexuale cu minori al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsa de sase ani de închisoare.

Între dosarele judecate de Ionut Matei se numara si cel al lui Dan Voiculescu legat de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare.

Potrivit declaratiei de avere, Ionut Matei detine un teren de 38 de metri patrati si doua apartamente, în Bucuresti. Alaturi de sotia sa, Matei mai are doua autoturisme, un Suzuki SX4, respectiv un Peugeot 407. De asemenea, conform declaratiei de interese, judecatorul este actionar la SIF Muntenia.

Sectia pentru judecatori a CSM a decis, în 10 septembrie, înaintarea catre presedintele României a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepresedinte al instantei supreme, în timp ce contracandidatele acesteia – actuala ocupanta a functiei, Aida Popa, si Nela Petrisor – au fost respinse.

„În urma interviului organizat astazi, 10 septembrie, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarât, cu unanimitate de voturi, înaintarea Presedintelui României a propunerilor de numire a doamnei judecator Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în functia de vicepresedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie si a doamnei judecator Lavinia Curelea (proiectul managerial) în functia de presedinte al Sectiei I civile în cadrul Înaltei Curti de Casatie si Justitie”, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecatoarele Aida Popa, actualul vicepresedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, si Nela Petrisor nu au obtinut numarul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua functie de vicepresedinte a instantei supreme.

„Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarât, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecator dr. Rodica Aida Popa si a doamnei judecator dr. Nela Petrisor pentru functia de vicepresedinte al ICCJ”, se arata în comunicat.

În conditiile în care instanta suprema trebuie sa aiba doi vicepresedinti, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste functii au fost reluate. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie