Le Monde: Proteste fata de exploatarea gazelor de sist iau amploare in Franta, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si Romania

 

Mii de persoane vor protesta, sâmbata, în Franta, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si România, cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica, relateaza Le Monde, în editia electronica.

protest gaze de sistÎn timp ce tot mai multe tari autorizeaza explorarea si exploatarea de petrol si gaze de sist, contestarile se succeda, astfel ca sâmbata mii de persoane urmeaza sa protesteze în Franta (la Paris, Toulouse, Lille sau Nisa), în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si România cu ocazia Zilei Mondiale împotriva gazelor de sist.

Protestele satenilor fata de proiectele de explorare la Silistea, în nord-estul României, au avut efect asupra Chevron, gigantul american anuntând joi suspendarea activitatilor sale an regiune.

Protestele din România si-au gasit ecou în Ucraina vecina, unde sute de persoane au manifestat joi împotriva proiectelor companiei Chevron de a exploata gazele de sist în tara lor. Anul trecut, gigantul american a câstigat o licitatie pentru a exploata zacamintele la Oleski, în vestul tarii, pe care Guvernul le estimeaza la 2.980 de miliarde de metri cubi de gaze. Dar populatia locala este îngrijorata de impactul asupra mediului într-o regiune muntoasa care este si o zona turistica.

Focuri de arma, cocteiluri Molotov si vehicule ale jandarmeriei au fost arse în Canada, unde mobilizarea împotriva gazelor de sist a luat o turnura violenta joi, când 40 de persoane au fost retinute în urma confruntarilor cu fortele de ordine.

De luna trecuta, acesti opozanti, între care mai multi amerindieni, încearca sa împiedice o companie de gaze canadiana, SNW Ressources, sa efectueze teste seismice în estul New-Brunswick, pe coasta atlantica. Opozantii fata de acest proiect au ridicat baraje pe un drum situat în apropierea depozitului care adaposteste echipamentul de explorare al companiei, dar justitia a pronuntat o interdictie a acestui blocaj. În cursul serii, aproximativ 200 de persoane au marsaluit pe strazile din Montreal în semn de solidaritate cu manifestantii din New-Brunswick.

În timp ce o campanie este în desfasurare în sudul Angliei, entuziasmul populatiei britanice pentru gazele de sist se erodeaza. Potrivit unui sondaj publicat la 1 octombrie de universitatea din Nottingham, 55 la suta dintre englezi sustin în prezent exploatarea prin fracturare hidraulica, fata de 62 la suta în iulie.

În perioada cuprinsa între aceste luni, manifestatii a mii de opozanti au afectat regiunea Sussex, dupa ce compania Cuadrilla Resources a început forajul la 2 august. Compania britanica a obtinut din partea Guvernului, în decembrie 2012, autorizatia de a relua explorarile pe care le-a întrerupt în 2011 din cauza cutremurelor.

Un alt subiect de nemultumire este costul de doua mai mare decât în Statele Unite, ceea ce va antrena o scadere foarte limitata a pretului la electricitate în tara.

În Franta, fracturarea hidraulica ramâne interzisa, dupa ce Consiliul Constitutional a decis, la 11 octombrie, sa valideze legea din 13 iulie 2011, care interzice folosirea acestei tehnici, singura existenta în prezent pentru extragerea gazelor de sist. Iuliana Enache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie