Titus Corlatean: Investitorii straini tot mai interesati de Romania

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca exista un interes tot mai mare al investitorilor straini pentru România, care a reprezentat în ultimul timp „un pol de stabilitate”

titus corlatean2Ministerul Afacerilor Externe promoveaza „interesul românesc de atragere a investitiilor straine în tara” si prezinta o imagine a României care sa genereze „interes, încredere si confort pentru investitorii straini”, a precizat Titus Corlatean, la o conferinta dedicata investitiilor straine.

Seful diplomatiei considera ca Bucurestiul se bazeaza pe mai multe argumente în încercarea de a atrage investitori, precum stabilitarea si sistemul bancar solid.

„România a fost un pol de stabilitate”, a beneficiat de „un sistem bancar solid, o moneda mai stabila, politici economice, guvernamentale extrem de atente si responsabile, fara excese” si a respectat obiectivele fixate de comun acord cu FMI, cu Banca Mondiala si cu CE, a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a precizat ca se simte „un tot mai mare interes al investitorilor straini de a fi prezenti în România” si ca sunt companii „foarte serioase” care vor veni pe piata româneasca.

Totodata, Titus Corlatean a subliniat faptul ca România poate profita de eventualele rezultate pozitive pentru R. Moldova si Ucraina la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie.

„Acordurile de liber schimb economic (n.r- pe care le-ar putea semna cele doua tari cu UE) vor avea un impact si România, fiind în aceasta vecinatate, va fi în prima linie si daca vom sti – si eu cred ca vom sti – sa punem în valoare pozitionarea noastra geografica, si nu numai, vom avea de câstigat”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

La rândul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenti la dezbatere ca sistemul juridic încearca sa sprijine mediul de afaceri. În acest sens, Cazanciuc a precizat ca, miercuri, Comisia juridica a Senatului a votat o modificare legislativa care va permite Ministerului Justitiei si CSM sa înfiinteze tribunale comerciale.

Ca rezultat al înfiintarii acestor tribunale vor exista judecatori care sa înteleaga „ce înseamna mediul de afaceri, care sa înteleaga ce înseamna inovatia în materie comerciala” si care „sa sprijine acest demers nu sa-l blocheze”. „Nu-i vorba de un blocaj de intentie, ci de unul la nivel de institutie”, a spus Robert Cazanciuc, adaugând ca, în prezent, sunt termene care se dau în instante „la sase luni sau la noua luni de la primirea unei solicitari de chemare în judecata”.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a punctat faptul ca investitiile straine au scazut foarte mult pe timp de criza, de la aproximativ 9-10 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2008 la 2,1 miliarde de euro anul trecut.

Vasilescu a spus ca investitorii care asteapta „sa iasa soarele pe strada noastra ca sa se întoarca cu investitiile” nu stiu ca România se afla „printre putinele tari din lumea asta care sunt, într-adevar, foarte bune platnice”.

„Oricât ar parea România de înghesuita în momentul de fata si oricât a fost de înghesuita în multe momente ale istoriei sale, datoriile si le-a platit întotdeauna si obligatiile si le-a onorat”, a spus Adrian Vasilescu, mentionând ca în istoria sa de 200 de ani România a intrat în încetare de plati doar în 1931 si în 1981.

Pe de alta parte, Vasilescu a precizat ca România ar putea intra în curând într-o faza de „avânt economic”.

„Ne asteptam ca România sa iasa, probabil, în 2014 sau 2015, din faza de tranzitie si sa intre în faza de avânt economic, iar atunci si investitiile straine vor fi mai multe”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a recunoscut importanta investitiilor straine în dezvoltarea economica a României, dar a subliniat ca preponderenta capitalului strain în domenii strategice reprezinta „o vulnerabilitate”. Acest lucru „s-a vazut foarte bine în 2008, atunci când n-am avut banci nationale si capitalul strain si-a retras banii, liniile de finantare s-au împutinat si criza economica a pornit brusc”, a spus Vosganian.

Fundatia Dignitas a organizat, joi, o conferinta cu tema”‘Investitiile straine în România, conditie esentiala pentru dezvoltare”, la Palatul Bragadiru din Bucuresti.

Conferinta face parte dintr-o serie de evenimente pe care Fundatia Dignitas intentioneaza sa le organizeze cu scopul de a impulsiona atragerea de capital strain si investitii straine în România. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie