Raport Moody’s: In Romania, cresterea PIB va ramane mai mica decat cea a altor economii din categoria Baa3
Revenirea economiei românesti ar putea fi moderata, pe termen scurt, de expunerea pe Europa iar în 2014 cresterea PIB va ramâne mai mica decât cea a altor economii cu rating similar din afara regiunii, apreciaza agentia de evaluare financiara Moody’s într-un raport publicat joi.
Pe termen mediu, însa, integrarea României cu economiile mai dezvoltate din Europa ar putea genera cresteri ale veniturilor si productivitatii, arata sursa citata.
Potrivit celei mai recente editii a raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar International estimeaza ca în acest an România va înregistra o crestere economica de 2%, urmata de un avans de 2,2% în 2014.
În ceea ce prieste ratingul ‘Baa3′ cu perspectiva negativa atribuit României, Moody’s considera ca acesta ia în calcul consolidarea fiscala realizata în ultimii doi ani dar este constrâns în continuare de perspectivele slabe de crestere economica.
Un alt factor care limiteaza calificativul României este expunerea la volatilitatea pietelor financiare globale, din cauza dependentei de finantarea externa atât pentru acoperirea necesitatilor de finantare ale Guvernului cât si în sectorul privat, considera Moody’s. Aceasta vulnerabilitate este redusa de capacitatea României de a beneficia de sprijinul financiar al UE, Bancii Mondiale si FMI.
Agentia de evaluare subliniaza ca ar putea revizui perspectiva de rating asociata ratingului României (la stabila de la negativa) daca procesul de consolidare fiscala va continua, ritmul de crestere economica va accelera si daca tendinta actuala înregistrata de calitatea activelor bancilor si creditarea bancara s-ar inversa. Pe de alta parte, ratingul României ar putea fi supus unor presiuni în jos daca consolidarea fiscala si ajustarea contului curent ar fi inversate sau daca economia româneasca ar traversa o încetinire prelungita din cauza scaderii competitivitatii internationale.
Moody’ si Fitch sunt cele doua mari agentii de evaluare financiara care plaseaza România în rândul statelor cu risc scazut pentru investitii.(AS – autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!