Presedintele ANSVSA sustine ca exporturile de carne de porc pe piata UE ar putea fi reluate din 2014

 

Exporturile de carne de porc pe piata comunitara din toate exploatatiile comerciale din România ar putea fi reluate, începând cu anul 2014, în prezent fiind asteptat raportul final pe pesta porcina din partea Comisiei Europene, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Manastireanu, într-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa AGERPRES.

Vladimir ManastireanuAcesta precizat ca Autoritatea are nevoie si de un buget corespunzator pentru 2014, respectiv de cel putin 230 de milioane de lei, numai pentru implementarea programului national strategic prin care se asigura supravegherea bolilor la animale, dar si siguranta alimentelor puse pe piata.

Seful ANSVSA considera ca în prezent nu mai exista niciun impediment pentru deschiderea exporturilor de carne si de ovine vii în Turcia, dar si a tranzitului prin aceasta tara catre tarile arabe, deoarece România a obtinut statusul de tara cu risc controlat fata de scrapie, iar cele 19 judete libere de aceasta boala au fost publicate deja în buletinul oficial al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE).

Pe de alta parte, Manastireanu afirma ca legea privind gestionarea câinilor fara stapân este „o Lege a adoptiei” si nu una a eutanasierii câinilor fara stapân.

AGERPRES: Domnule presedinte, mâncam alimente sigure în România?

Vladimir Manastireanu: Alimentele din România sunt sigure. Prin programul national strategic, program prin care noi – ANSVSA – supraveghem sanatatea animalelor si siguranta alimentara, asiguram cetatenii României ca toate alimentele sunt sigure.

AGERPRES:. Sunt tot mai multe alerte alimentare venite din partea statelor membre, care vizeaza produsele din România. Multe nu se confirma. Exista o neîncredere pe piata unica fata de alimentele românesti?

Vladimir Manastireanu: Nu stiu daca este neaparat o neîncredere, dar faptul ca noi demonstram de fiecare data si demontam aceste alerte înseamna ca ne facem treaba si ca respectam programul national strategic. De asemenea, România, prin industria de profil, a început sa patrunda cât mai mult în Europa. Exista o chestie concurentiala din partea statelor membre care încearca, voit sau nu, sa dea drumul la aceste alerte si sa incrimineze produsele din România. Numai în acest an am avut în jur de 25 de alerte, din care doar 12 au fost confirmate. Si chiar daca acestea au fost confirmate, noi le-am gestionat foarte bine si niciun produs care era prins în acele alerte nu a ajuns în galantarele magazinelor.

AGERPRES: Livrarile de carne de porc au fost interzise pe piata comunitara din anul 2003 din cauza pestei porcine. Recent, ati avut o misiune de audit din partea Comisiei Europene pe acest segment. Când estimati ca vor ajunge producatorii români cu carne de porc în tarile UE?

Vladimir Manastireanu: În septembrie, am avut o misiune de audit, care s-a desfasurat pe parcursul unei saptamâni si în urma acestei misiuni, expertii FVO (Food and Veterinary Office n.r.) au ajuns la concluzia ca în România nu mai circula virusul pestei porcine. Asteptam în perioada imediat urmatoare raportul final al Comisiei Europene, prin care noi speram sa reusim, începând cu anul 2014, sa începem exporturile de carne de porc din toate exploatatiile comerciale din România. Producatorii români vor putea intra cu carne de porc pe aceasta piata, dar speram ca si noi sa reusim sa asiguram fondurile necesare pentru efectuarea programului national strategic pe anul viitor.

AGERPRES: Care sunt nevoile financiare ale Autoritatii în acest sens?

Vladimir Manastireanu: Nevoile Autoritatii, în primul rând, pentru acest program strategic sunt foarte importante pentru România, ca stat membru. Fata de anul acesta, an în care noi am avut 175 milioane de lei pe programul national strategic, necesarul este minimum 230 de milioane de lei, bani pe care îi folosim pentru plata medicilor veterinari concesionari organizati conform legii, cei care sunt în contract cu ANSVSA pentru efectuarea supravegherii bolilor la animale. Pe lânga banii necesari pentru plata medicilor veterinari, ne trebuie fonduri suficiente pentru a asigura si siguranta alimentara a populatiei. Noi facem si controalele oficiale vizavi de siguranta populatiei. Practic, pastrând sanatatea animalelor, orice produs provenind de la animale sanatoase se transforma într-un aliment pe care noi, prin programul national strategic privind siguranta alimentara, punem pe piata din România si pe piata comunitara produse sigure pentru consum. Toate exporturile în piata comuna si în tarile terte au nevoie de sustinere financiara. Noi ne-am proiectat în buget, pe anul viitor, o suma minima, undeva la 210 milioane lei, o suma cu care am putea sa încheiem aproape tot anul viitor pe programul national strategic, dar daca ar fi sa vorbim de nevoia reala a Autoritatii, aceasta este undeva la 230 -240 milioane lei, iar bugetul total din subventia de la stat este dimensionat la 600 de milioane de lei. Încercam sa obtinem acesti bani argumentând ca, în ultimul an, strategia Autoritatii s-a schimbat foarte mult pentru ca vorbim de strategia Guvernului de a deschide piata agroalimentara din România catre tari terte, cea mai importanta fiind China, dar si catre Turcia si tarile arabe. De asemenea, foarte important este exportul de carne de porc în spatiul comunitar.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie