O agentie specializata a Organizatiei Mondiale a Sanatatii va clasifica poluarea aerului exterior drept cancerigena

 

Exista suficiente probe pentru a se putea trage concluzia ca aerul pe care îl respiram a fost contaminat cu un amestec de substante care provoaca temutul cancer pulmonar. Concluzia a fost data publicitatii de o agentie specializata a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Centrul International de Cercetare a Cancerului (IARC).

poluare aerIARC a anuntat joi ca de acum înainte clasifica poluarea aerului exterior drept cancerigena. “Expertii au tras concluzia ca exista suficiente dovezi pentru a se putea spune ca expunerea la poluarea aerului exterior provoaca aparitia cancerului pulmonar. Expertii au mai notat si o asociere pozitiva cu un risc crescut de cancer la vezica urinara”, a precizat IARC într-un comunicat citat de cotidianul Les Echos.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns expertii, reuniti timp de mai multe zile la Lyon, pentru a analiza studii referitoare la mii de barbati si de femei care au fost urmariti din punct de vedere medical timp de mai multe decenii, a precizat doctorul Dana Loomis, într-o conferinta de presa la Geneva.

Pentru moment, datele nu au permis medicilor sa determine daca un anumit grup de persoane (femei sau barbati, tineri sau persoane în vâsta) este mai vulnerabil. Însa „persoanele cele mai expuse la aerul poluat sunt cele mai vulnerabile”, a explicat, la rândul sau, medicul Kurt Straif, expert al IARC. „Aerul pe care îl respiram a fost contaminat cu un amestec de substante care cauzeaza cancer”, a adaugat el.

Cele mai recente date de care dispune IARC arata faptul ca, în 2010, 223.000 de persoane au decedat din cauza unui cancer pulmonar asociat cu poluarea atmosferica.
IARC va publica toate concluziile acestei reuniuni, de o maniera detaliata, saptamâna viitoare, în prestigioasa revista medicala britanica The Lancet. Marina Constantinoiu, jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie