Doi ani de la decizia comasarii sau reprofilarii spitalelor. Efecte: Mortalitate in crestere

 

În primavara lui 2011, Ministerul Sanatatii a decis ca 178 de spitale sa se supune comasarii sau reprofilarii. La doi ani de la decizia pusa în aplicare, apar date sumbre: mortalitatea ar fi crescut în zonele unde oamenii trebuie sa mearga zeci kilometri pentru a ajunge la o unitate medicala.

spitale inchise„Din statisticile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care nu au fost facute publice, reiese clar ca mortalitatea a crescut semnificativ în zonele unde – acum doi ani – au fost închise spitalele publice. În plus, foarte multi angajati din sectorul sanitar si-au pierdut locurile de munca în urma închiderii unitatilor spitalicesti. Ca urmare, suntem total împotriva schimbarii statutului juridic al spitalelor, fapt care reprezinta de fapt o încercare de privatizare mascata a unitatilor sanitare din România”, a afirmat Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei SANITAS.

La doi de la comasare si reprofilare, aproximativ trei sferturi din cele 178 de spitale au lacatul pus. «Scopul principal nu a fost economia la buget, ci desfiintarea spitalelor aflate în paragina, neprofitabile, care nu mai puteau asigura servicii medicale conforme», spune fostul ministru al sanatatii, Cseke Atilla, la un an dupa ce a luat decizia comasarii si reprofilarii a 111, respectiv 67 de unitati medicale. Lista spitalelor propuse spre desfiintare s-a dovedit însa neconforma cu motivele lui, pentru ca multe dintre cele luate în vizor erau unitati fara datorii, cu investitii recent facute si, mai ales, care deserveau populatii însemnate.

Cel mai bun exemplu în acest sens a fost spitalul Caritas, unul dintre cele mai mari din Bucuresti, pe care acum s-au pus lacatul si o placa mare, pe care scrie ca este centru de batrâni, desi înauntru nu sunt decât doi paznici. „Cu doar doua saptamâni înainte de închiderea spitalului, am inaugurat doua sali de operatie nou-noute, cu bani de la Banca Mondiala“, spunea anul trecut Bogdan Jansen, fost manager al spitalului.

Potrivit datelor INS, reteaua unitatilor sanitare a înregistrat, în anul 2011, modificari importante. Astfel, a scazut cu 39 numarul spitalelor, cu 63 cel al ambulatoriilor integrate spitalelor, cu 49 cel al policlinicilor si a crescut cu 582 numarul cabinetelor medicale de specialitate, cu 577 numarul cabinetelor stomatologice si cu 367 numarul farmaciilor, punctelor de lucru ale farmaciilor si drogheriilor.

Privatii nu au fost interesati sa umple acest gol, pentru ca costurile ar fi prea mari cu salariile personalului medical, care nu ar veni pe putini bani tocmai din oras la sat, în fiecare zi.

Ideea desfiintarii spitalelor si a dispensarelor dotate insuficient sau insalubre ar fi fost una buna, daca MS ar fi pus ceva în loc. În putinele cazuri în care Ministerul sanatatii a construit Centre de Permanenta în locul dispensarelor sau unitatilor medicale comunale desfiintate, nu exista medici dispusi sa lucreze pe salariile mici si mai ales sa faca naveta. De cele mai multe ori, la sate si comune, in locul vechilor dispensare au aparut cabinetele medicilor de familie, incomparabile însa ca dotare cu un dispensar. Astfel, oamenii trebuie sa calatoreasca zeci de kilometri pentru a fi consultati de medici specialisti sau, si mai grav, pentru a ajunge la Unitatile de Primiri Urgente ale spitalelor judetene.

Declaratia liderului SANITAS vine în contextul în care una dintre  noile initiative ale MS  se refera la reducerea paturilor, care în opinia liderilor de sindicat nu înseamna altceva decât „moarte de om”, pentru ca în unele locuri, mai ales în zonele rurale, care sunt cele vizate, exista o lipsa acuta de paturi.  Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie