Cea mai asteptata oferta de listare la Bursa, Romgaz, ar putea incepe saptamana viitoare

 

Cea mai asteptata oferta de listare la Bursa, cea a producatorului de gaze Romgaz, ar putea sa înceapa saptamâna viitoare, daca Guvernul va aproba, astazi, în sedinta extraordinara, intervalul de pret, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Romgaz 1Initial, statul a anuntat ca doreste sa obtina 600 de milioane de euro pentru 15% din Romgaz. Gabriel Dumitrascu, seful directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, a spus ca piata de capital autohtona nu poate atrage aceasta suma, astfel ca emitentul va emite si certificate de depozit (GDR-uri – global depository receipts), pe Bursa din Londra.

Acum însa se pare ca statul se multumeste si cu 450 milioane de euro.

Autoritatile au hotarât ca oferta Romgaz sa aiba doar doua transe – una pentru retail si una pentru investitorii institutionali. Mai multe surse ne-au spus ca autoritatile vor sa aplice un mecanism prin care un procent de 5% din transa investitorilor institutionali sa poata fi transferat pe segmentul investitorilor de retail daca transa destinata micilor investitori va fi suprasubscrisa într-o proportie de doua ori mai mare decât cea alocata investitorilor institutionali.

Oferta Romgaz vine la foarte scurt timp dupa esecul ofertei AdePlast, prima companie din mediul privat care a încercat o listare la Bursa, în ultimii cinci ani.

Astfel, desi sunt optimisti în privinta sucesului ofertei Romgaz, pe care o asteapta toata lumea cu sufletul la gura, brokerii spun ca un eventual esec ar fi un dezastru pentru piata de capital.

*  Carmen Arsene: „Punctele tari ale Romgaz – pozitia dominanta a companiei si rezultatele financiare”

Carmen Arsene, analist senior al SSIF Broker, considera ca principalele puncte forte ale companiei includ: pozitia dominanta a companiei pe segmentele de productie, înmagazinare si import de gaze naturale; performanta financiara solida din anii precedenti, compania înregistrând marje operationale peste media industriei din care face parte; potentialul de dividend ridicat; datorii bancare zero si o pozitie de numerar confortabila, precum si numirea unui manager general venit din sectorul privat, cu o vasta experienta în domeniul gazelor naturale.

*  Punctele slabe sunt operarea unor câmpuri mature si clientii companii de stat, spune analistul SSIF Broker

Pe lista de puncte slabe, doamna Arsene include operarea unor câmpuri mature, în exploatare de pes¬te 30 de ani, fapt care rezulta într-un trend natural de reducere a productiei, care ar putea fi contracarat prin investitii mai serioase în explorare. O alta amenintare, potrivit analistului citat, vine din faptul ca o parte din clientii companiei sunt firme de stat sau private ineficiente de la care se acumuleaza sume foarte mari sub forma de creante restante.

Liberalizarea preturilor la gaze ar putea creste numarul acestor datornici si valoarea restantelor, ne-a mai spus doamna Arsene.

*  Carmen Arsene: „Liberalizarea pretului la gaze, cea mai mare oportunitate”

Analistul SSIF Broker ne-a declarat: „Cea mai mare oportunitate mi se pare liberalizarea pietei de gaze, care, daca ar fi sa ne referim la calendarul oficial, ar trebui sa aduca venituri suplimentare substantiale pentru Romgaz. Ramâne de vazut în ce masura acest calendar va fi respectat în anii viitori”.

În opinia doamnei Arsene, o amenintare ar fi evolutia consumului de gaze, care pare ca va urma trendul descendent observat în ultimii ani, poate nu în ritmurile ridicate înregis¬trate anul acesta. În plus, o necunos¬cuta, care poate fi o amenintare sau nu, este nivelul redeventelor începând cu 2015, ne-a mai spus analistul citat care mai adauga: „Mai sunt si amenintarile de ordin politic, având în vedere structura actionariatului (context în care ne amintim de faptul ca în trecut Romgaz a platit o donatie de 400 milioane de lei catre bugetul statului)”.

Carmen Arsene ne-a mai spus ca, daca listarea nu s-ar realiza, ar fi un punct negativ pentru piata noastra de capital, având un impact negativ si asupra Fondului Proprietatea, care detine 14,99% din capitalul social al Romgaz: „Având în vedere ca este cea mai asteptata listare din ultimii multi ani, nu doar pentru ca e vorba de o tranzactie cu o valoare potentiala mai mare, dar si pentru ca Romgaz este vazuta ca o companie solida si o investitie atractiva, un esec ar fi un serios punct negativ pentru piata româneasca de capital, care are nevoie de astfel de noi emitenti. Cred ca acest IPO este si o ocazie unica de a retrezi interesul investitorilor straini pentru piata de capital autohtona. Esecul ar putea avea un impact negativ indirect si asupra evolutiei actiunii Fondului Proprietatea si nu ar crea premise prea bune pentru alte listari viitoare”.

În privinta sanselor de reusita, analistul SSIF Broker este de parere ca totul va depinde de intervalul de pret, investitorii institutionali straini fiind foarte sensibili la pret, ei având numeroase optiuni de investitii în sectorul de petrol si gaze, multe dintre acestea în piete cu o mult mai buna lichiditate decât cea din tara noastra.

*  Mihai Muresian: Deciziile politice, amenintari pentru Romgaz

Mihai Muresian, director de tranzactionare Intercapital Invest, considera ca avantajele Romgaz sunt date de marimea si valoarea companiei, de faptul ca detine o rezerva mare de gaze si ca este cea mai profitabila companie detinuta de stat. Un alt punct forte al companiei este faptul ca are un potential de crestere, tinând cont de faptul ca preturile gazelor au tendinta de crestere, a mai adaugat analistul Intercapital Invest.

Faptul ca Romgaz este o companie de stat, unde în general transparenta este mai redusa, si faptul ca am putea asista la variatii mari din cauza deciziilor politice sunt principalele puncte slabe ale companiei, dupa cum ne-a declarat domnul Muresian.

Potrivit domniei sale, oportunitatile sunt date de eventualele rezerve de gaze care ar putea fi descoperite pe viitor.

„Daca listarea Romgaz nu s-ar realiza, acest lucru ar fi un tsunami pentru Bursa”, este de parere Mihai Muresian, mentionând însa ca este optimist în privinta reusitei.

*  Afaceri în scadere, profit în crestere, în 2012

Cifra de afaceri a Romgaz a fost de 3,83 miliarde lei, în anul 2012, în scadere fata de 2011, când a fost de 4,19 miliarde lei, în timp ce profitul companiei a crescut, de la 1,3 miliarde lei, în 2011, la 1,39 miliarde lei, în 2012, potrivit unui raport al companiei.

Dupa standardele IFRS, la finalul anului 2012, activele totale erau de 10.404 milioane lei, scazând usor fata de finalul anului precedent, când erau de 10.710 milioane lei, reiese din acelasi raport.

La finalul anului trecut, datoriile totale se situau la 1.060 milioane lei, în scadere fata de finele anului 2011, când acestea erau de 1.546 milioane lei. Din totalul datoriilor de la finalul anului 2012, datoriile pe termen lung erau de 486 milioane lei, iar cele pe termen scurt, de 574 milioane lei.

Capitalurile proprii ale Romgaz au crescut la finalul anului 2012, fata de 2011, de la 9.163 milioane lei, la 9.344 milioane lei.

În semestrul I al anului 2013, cifra de afaceri a Romgaz a scazut la 1.901 milioane lei, de la 2.192 milioane lei, în perioada similara a anului trecut, în timp ce profitul companiei a avut o tendinta similara, scazând de la 797milioane lei, la 622 milioane lei.

Pentru aceeasi perioada, rezultatul/actiune a coborât de la 0,0208 lei/titlu, la 0,0161 lei/unitate.

Dupa primele sase luni ale anului 2013, activele totale ale companiei se situau la valoarea de 9.805 milioane lei, iar datoriile societatii erau de 896 milioane lei, din care datoriile pe termen scurt erau de 431 milioane lei, iar cele pe termen lung, de 464 milioane lei.

Romgaz este o societate pe actiuni, în care statul este actionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Fondul Proprietatea are o participatie de 14,99% la Romgaz.

Romgaz face cercetare geologica în scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic.

Începând cu acest an, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica. Octavian Radu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie