Reprezentantii Ministerului Mediului precizeaza ca autorizarea explorarii gazelor de sist s-a facut cu consultarea celor interesati

 

Reprezentantii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) precizeaza ca, în cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu pentru autorizarea explorarilor pentru gaze de sist, au fost organizate dezbateri publice unde au fost consultate „persoanele interesate”, inclusiv cetatenii.

Gaze de sist„În cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu pentru fiecare perimetru în parte au fost organizate dezbateri publice, unde au fost informate si consultate persoanele interesate, cu privire la continutul si desfasurarea proiectului”, arata MMSC într-un comunicat.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii ministerului au precizat ca cetatenii din localitatile respective au fost informati de organizarea dezbaterilor, prin anunturi în ziar, la primarie si pe site-ul agentiei pentru protectia mediului locale, si a putut participa cine a dorit, pe lânga autoritati fiind prezenti si membri ai comunitatii.

Ministerul Mediului mai spune ca „a informat permanent cu privire la derularea procedurii de emitere a acordurilor de mediu”, aceste documente fiind publicate la adresele: http://apmvs.anpm.ro/upload/105209_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Paltinis_Bacesti.pdf, http://apmvs.anpm.ro/upload/105210_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Popeni%20Gagesti.pdf si http://apmvs.anpm.ro/upload/105211_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Silistea%20Pungesti.pdf.

MMSC mai mentioneaza ca „proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu în judetul Vaslui propun numai lucrari de explorare în vederea evaluarii potentialului de hidrocarburi din zona” si ca „proiectele de explorare presupun numai masuratori geofizice în sonda si extragere carote în urma forarii – si NU fracturare hidraulica”. „Fiecare dintre acordurile de mediu emise are la baza evaluare de impact de mediu (EIA). Subliniem ca, desi nu este mentionata ca fiind obligatorie în legislatia în vigoare, procedura de încadrare EIA (de evaluare a impactului asupra mediului) a fost solicitata de MMSC companiei operatoare, tocmai pentru a se lua masuri suplimentare de protectie a mediului. Conditiile prevazute în acordurile de mediu interzic lucrari de exploatare experimentala, respectiv exploatare prin fracturare hidraulica”, mai spune sursa citata.

Pâna în prezent, Ministerul Mediului, prin Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM), a emis trei acorduri de mediu, pe 18 iulie 2013, pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sondele de explorare Paltinis 1A, în comuna Bacesti, Popeni 1A, în comuna Gagesti, si respectiv Silistea 1A, în comuna Pungesti.
MMSC a mai emis, prin ANPM, si doua decizii, pe 29 aprilie 2013, pentru prospectiuni seismice bidimensionale în perimetrele Costinesti – între localitatile Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potârnichea (Topraisar) – Vânatori (Pecineaga) – Tufani (Independenta) – Sipote (Deleni) – si Vama Veche – între localitatile Tufani (Independenta) – Vânatori (Pecineaga) – Vama Veche (Limanu), pâna la Furnica (Dumbraveni).

PDL a cerut joi demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru „modul dezastruos în care gestioneaza problema explorarii gazelor de sist”. „Observ cu îngrijorare ca de la un timp ministrul Mediului, Rovana Plumb, a disparut. Nicio vorba despre Rosia Montana sau despre situatia dramatica de la Pungesti! Asa ca am ajuns firesc sa ne întrebam: «Romania mai are ministru al Mediului? Mai este în Guvern doamna Plumb, sau si-a dat demisia, sau a ramas în stadiul de ajutor la împachetat sarmale?». Îi solicit public ministrului Mediului, doamna Rovana Plumb, sa îsi faca curaj si sa iasa din ascunzatoare. Este datoare cu multe raspunsuri fata de situatia îngrijoratoare de la Pungesti, Silistea”, a afirmat Sulfina Barbu, într-o conferinta de presa. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie