Protest de sustinere a manifestatiilor din Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist

 

Peste 250 de persoane s-au adunat, miercuri seara, în Piata Universitatii pentru a protesta fata de exploatarea gazelor de sist, exprimându-si sustinerea pentru protestatarii de la Vaslui. Dupa ce au trecut, în marsul lor, prin Piata Romana, la sediul Ministerului de Interne si Piata Victoriei, unde au avut loc incidente, aproximativ 500 de persoane au ajuns la sediul TVR.

protest impotriva gazelor de sist si a proiectului rosia montanaUPDATE 00:20 Protestatarii s-au întors în Piata Universitatii, dupa un mars de peste trei ore

Protestatarii fata de exploatarea gazelor de sist si proiectul minier de la Rosia Montana s-au întors în Piata Universitatii, dupa un mars de peste trei ore, cu opriri la Ministerul de Interne, Guvern si Televiziunea Româna.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 400 de protestatari care au ajuns în Piata Universitatii, dupa mars, au plecat la scurt timp dupa. Unul dintre ei, care vorbea la portavoce, a spus ca vor fi în continuare proteste în Capitala pentru sustinerea protestatarilor din Pungesti, judetul Vaslui, care se opun explorarii pentru gaze de sist.

UPDATE 22:45 Aproximativ 500 de protestatari au ajuns la TVR

Aproximativ 500 de protestatari au ajuns la sediul Televiziunii Române, dupa ce au manifestat în Piata Universitatii, în fata Ministerului de Interne si a Guvernului, împotriva exploatarii gazelor de sist, dar si a proiectului de la Rosia Montana.

Protestatarii au scandat, în fata sediulu TVR, „Presa româna plina de minciuna” si „Refuz, rezist gazelor de sist”, au fluierat si au batut în tobe. În prezent, ei se deplaseaza pe Calea Dorobanti, înapoi spre Universitate si scandeaza „Rosia si Pungesti, doua inimi românesti” si „Pungesti si Rosia, vine revolutia”.

UPDATE 21:45 Protestatarii din Capitala au ajuns în Piata Victoriei, jandarmii oprindu-le înaintarea

Protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au ajuns în Piata Victoriei, unde au avut loc ciocniri cu fortele de ordine, jandarmii formând un cordon pentru a-i împiedica sa înainteze pe Bulevardul Kiseleff.

Cei aproximativ 250 de oameni adunati la Universitate pentru a-si exprima sustinerea pentru cei care protesteaza în Vaslui si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist, dar si de proiectul de la Rosia Montana, au pornit în mars spre Piata Romana, s-au oprit în fata Ministerului Afacerilor Interne, în Piata Revolutiei, reluându-si apoi marsul si ajungând în Piata Victoriei.

Acolo, jandarmii au format un cordon pentru a îi împiedica sa înainteze pe Bulevardul Kiseleff, unii dintre protestatri îmbrâncindu-se si reusind sa treaca de cealalta parte a cordonului.

Dupa scurte ciocniri cu fortele de ordine, protestatarii au început sa strige „Fara violenta” si au ramas pe loc, încercuiti de jandarmi.

UPDATE 20:50 Protestatarii au mers în Piata Revolutiei, la sediul Ministerului de Interne

Cei aproximativ 250 de oameni adunati la Universitate continua protestul în Piata Revolutiei, în fata Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 20:35 Protestatarii au pornit în mars spre Piata Romana

Cei aproximativ 250 de oameni adunati la Universitate pentru a-si exprima sustinerea pentru cei care protesteaza în Vaslui si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist, dar si fata de proiectul de la Rosia Montana, au pornit în mars spre Piata Romana, s-au oprit în fata Ministerului Afacerilor Interne, în Piata Revolutiei, reluându-si apoi marsul si ajungând în Piata Victoriei.

Manifestantii se deplaseaza pe carosabil, pe toata latimea Bulevardului Magheru, si scandeaza „Iesiti din casa, daca va pasa”.

Totodata ei flutura steaguri si agita pancarte cu mesaje împotriva „cianurarii Muntilor Apuseni” si a „distrugerii apei freatice si a subsolului românesc prin fracturare”.

Peste 250 de oameni s-au adunat în Piata Universitatii

Protestatarii au blocat Bulevardul Nicolae Balcescu pe ambele sensuri, fluturând steaguri si agitând pancarte cu mesaje împotriva „cianurarii Muntilor Apuseni” si a „distrugerii apei freatice si a subsolului românesc prin fracturare”.

În majoritate tineri, protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au scandat: „Uniti, salvam toata România”, „Nu corporatia face legislatia”, „Rezist, rezist, gazelor de sist”, „Demisia” si „Ultima solutie, înc-o revolutie”.

Ei au venit cu steaguri si pancarte cu mesaje împotriva „cianurarii Muntilor Apuseni” si a „distrugerii apei freatice si a subsolului românesc prin fracturare”.

Mai multi protestatari au aratat ca sunt solidari cu oamenii din Vaslui care se opun explorarilor pentru gaze de sist si ca sunt si împotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Sute de persoane din Silistea, au blocat miercuri dimineata drumul national Vaslui – Gârceni, în cea de-a treia zi consecutiva de proteste pentru a împiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist în zona.

În timpul manifestatiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale dupa ce li s-a facut rau. Ulterior, fortele de ordine s-au retras, decizia fiind luata de catre seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la fata locului.

Miercuri dimineata, la Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist, însa protestatarii au împiedicat accesul acestora în zona.

Protestele localniclor din Silistea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, iar în imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

În 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea în judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în România, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie