Proiect pilot in parteneriat public-privat pentru sistemul penitenciar, propus de ministrul Justitiei

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus joi un proiect pilot în parteneriat public-privat pentru modernizarea sistemului penitenciar, iar seful Administratiei Penitenciarelor a sustinut necesitatea construirii unui nou centru de detentie.

robert-cazanciuc„E nevoie de investitii. Este evident ca ducem o întreaga batalie pentru suport financiar în investitii si cred ca trebuie sa facem cunoscute necesitatile reale. Parteneriatul public-privat poate fi o solutie si cred ca avem datoria ca, în perioada urmatoare, sa demaram macar un proiect pilot într-un astfel de parteneriat. La nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor stim zonele în care ar trebui sa demaram o noua investitie. Costurile, evident, vor fi importante. Încercam nu doar sa facem experimente, ci sa gasim o alternativa de finantare, de gestionare de costuri”, a spus ministrul, în timpul seminarului organizat de Comisia juridica si de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti privind oportunitatea parteneriatelor public-privat la nivelul sistemului penitenciar românesc.

Robert Cazanciuc a adaugat ca, în functie de modul în care va evolua proiectul pilot, vor fi analizate si alte oportunitati, astfel încât resursele financiare alocate sistemului de detentie sa fie gestionate mai eficient.

„S-ar putea sa fie interesant si pentru noi, în functie de tipul de parteneriat pe care îl vom alege, sa vedem daca în restul sistemului nu putem face lucruri care sa contribuie la o mai buna gestionare a resurselor financiare alocate. Stiti ca de foarte multe ori se abuzeaza de resursele alocate. Discutam de peste 30 mii de oameni intrati în sistemul penitenciar pentru ca au încalcat legea si nu trebuie sa avem naivitatea sa credem ca în secunda doi vor respecta legea. E nevoie de un proces de educare si reeducare, dar fara a avea conditiile necesare nu putem facem mare lucru pentru acesti oameni sau pentru noi, pentru a avea siguranta ca, iesind pe strada, acesti oameni nu ne vor pune din nou în pericol. De aceea cred ca trebuie sa încurajam acest tip de proiect. Colegii mei din minister si ANP stiu pasii de facut pentru perioada urmatoare”, a mai spus acesta.

Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Catalin Bejan, a afirmat ca, în prezent, exista un deficit de 17.000 de locuri în sistemul penitenciar si ca este necesara construirea de noi centre de detentie, pentru a corespunde cerintelor impuse de Consiliul Europei.

„Cred ca noul proiect de lege privind parteneriatului public privat va oferi un cadru legislativ mai bun, astfel încât acest proiect pilot sa fie implementat si sa avem un penitenciar construit în parteneriat public-privat. Avem suprafetele necesare. A mai fost o tentativa de construire a unor penitenciare de o mie de locuri, dar, din pricina conditiile impuse de creditorii externi si a faptului ca trebuia sa ne situam la limita impusa în ce priveste datoria externa, nu am putut construi cele doua penitenciare la Caracal si la Berceni, lânga Ploiesti”, a precizat Bejan.

Seful ANP a subliniat ca, la începutul lunii octombrie, erau 33.051 de detinuti, ceea ce reprezinta un indice de ocupare de 114%.

La rândul sau, presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, a sustinut ca astfel de proiecte în sistemul penitenciar pot fi demarate si prin parteneriat cu investitori straini.

„Traversam o perioada de austeritate, de restrictii bugetare, de aceea externalizarea unor servicii de care pâna acum s-a ocupat exclusiv statul este una dintre solutiile de a îmbunatati conditiile de detentie din penitenciare. Pornim de la un adevar crud – capitalul autohton nu este înca suficient de consolidat încât sa poata sustine investitiile în economie si cresterea economica. De aceea, deschiderea noastra este si catre investitorii straini care pot face acest lucru”, a spus senatorul PNL, precizând faptul ca în Parlament se afla în dezbatere o noua lege privind parteneriatul public-privat.

Chiuariu a adaugat ca solutiile ce vor fi gasite pentru a îmbunatati sistemul penitenciar, inclusiv prin actiuni în parteneriat public-privat, vor trebui sa fie continuate si de guvernele ce vor urma, indiferent de culoarea politica a acestora.

„Semnalul politic pe care îl dam azi, si nu as vrea sa cred ca este unul doar din partea arcului guvernamental, pentru ca eforturile noastre în domenii în care înca luptam cu probleme sistemice va trebui sa fie constante si sa nu schimbam politicile de la o guvernare la alta”, a adaugat Chiuariu.

În prezent, în sistemul penitenciar sunt 31 de penitenciare pentru adulti, unul pentru femei si alte opt sectii în cadrul celorlalte penitenciare pentru custodia femeilor adulte, sase penitenciare-spital, patru centre de detentie pentru minori si tineri si doua centre de reeducare. Din 1990 pâna în prezent s-au construit trei penitenciare, la Arad, Giurgiu si Rahova, însa trebuie modernizate, potrivit reprezentantilor ANP.(A – autor: Catalina Barbu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie