Noul Cod Rutier: Soferii vor putea plati amenzile de circulatie oriunde in tara

 

Amenzile de circulatie vor putea fi platite oriunde în tara într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului. Aceasta este vestea buna pentru soferi, care pâna acum erau obligati sa plateasca la unitatile fiscale din judetul în care era constatata contraventia. Pe de alta parte, noul text legislativ conditioneaza dreptul de a conduce de plata amenzilor.

amenda rutieraDupa ce noul Cod Rutier a primit în sfârsit unda verde de la Guvern, cu unele modificari, documentul a fost trimis în Parlament. Amenzile prevazute sunt mai mici decât cele din varianta originala. O prevedere controversata este cea care le tolereaza soferilor o concentratie alcoolica redusa la volan: cine este prins cu cel mult 0,2 grame la mie îsi poate pastra permisul; cine conduce cu mai mult de 0,5 grame de alcool la mie, merge însa la închisoare. Iar cei care nu îsi achita amenzile vor avea zile grele din partea politiei.

Din momentul în care agentul rutier dispune sanctiunea, contravenientul are doua optiuni: fie plateste în 48 de ore jumatate din amenda minima prevazuta de lege pentru acea fapta, fie achita valoarea integrala a sanctiunii în cel mult 30 de zile. Dupa aceasta perioada, Politia Rutiera verifica în evidentele Trezoreriei daca banii au fost încasati. Daca nu, în cel mult cinci zile, agentii de circulatie îi vor trimite contravenientului o ultima notificare la domiciliu. Din acel moment, soferul mai are la dispozitie 15 zile ca sa demonstreze ca si-a achitat contraventia. Conducatorul auto este obligat sa pastreze chitanta de plata a amenzii, pe care trebuie sa o prezinte la Politie.

Practic, soferul are la dispozitie cel mult 50 de zile sa se conformeze. Nu îl scapa de rigorile noii legi nici macar o actiune de contestare în instanta a contraventiei.

Noul cod este mai aspru si pentru vitezomani. Permisul de conducere ar putea sa fie suspendat sase luni daca viteza legala va fi depasita 60 de kilometri pe ora. Vor fi sanctionate cu amenda de pâna la 9600 de lei nerespectarea regulilor de traversare a caii ferate, conducerea pe contrasens ori conducerea sub influenta alcoolului, daca soferul este implicat într-un accident. Daca accidentul este soldat cu victime, soferul nu va putea conduce înainte de o decizie definitiva a instantei, iar la finalul procesului, permisul i-ar putea fi suspendat chiar si doi ani. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie