Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site proiectul noului Cod rutier. Vezi prevederile

 

Amenda maxima pentru soferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lunga perioada de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

codul rutierDepasirea limitei de viteza cu 51 pâna la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 si 20 de puncte amenda, adica între 720 si 1.600 de lei. În plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse între 21 si 50 de puncte amenda (între 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În cazul în care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe ora se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplica sanctiuni din clasa VI-a, care implica de la 51 pâna la 120 de puncte de amenda (între 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, însa amenda ramâne aceeasi, potrivit proiectului citat.

Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, unde circulatia se desfasoara pe o singura banda pe sens, tinând seama de împrejurari si de cât de intensa este circulatia, administratorul drumului poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 kilometri pe ora pentru tramvaie si de 30 kilometri pe ora pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Politiei.

În acelasi timp, pe anumite sectoare de drum din afara localitatilor, unde se circula pe o singura banda pe sens, tinând seama de împrejurari si de trafic, administratorul drumului poate stabili, cu avizul Politiei si limite de viteza mai mici, dar nu mai putin de 50 de kilometri pe ora pentru toate autovehiculele.

Potrivit proiectului de lege, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibatie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisa.

În acest sens, conform proiectului de lege, „conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o îmbibatie alcoolica cuprinsa între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”.

În cazul în care îmbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la unu la cinci ani.

Proiectul noului Cod rutier sanctioneaza nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea pe contrasens pe autostrada, depasirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe ora a vitezei maxime admise si conducerea unei masini neînmatriculata cu amenda cuprinsa între 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 si 120 puncte si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.

Potrivit proiectului de lege, vor fi sanctionati cu 9 pâna la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pâna la trei luni numai soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

În cazul în care un sofer nu îsi achita amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Politia Rutiera întocmeste dispozitia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plata a amenzii si o comunica persoanei vizate. Suspendarea efectiva a permisului are loc, însa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare.

Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.

Proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o „asumare comuna”, a anuntat, miercuri, premierul Ponta, dupa ce Guvernul analizase varianta ca noul Cod sa fie promovat prin ordonanta de urgenta pentru a fi aplicat mai rapid.

„Astazi, Codul rutier îl trimitem spre Parlament. Vreau sa vad foarte clar o implicare a tuturor celor – nu vreau sa fie, dom’ne, «Codul lui Stroe si al lui Ponta» si toata lumea contra. Eu vreau sa fie vorba despre o asumare comuna a lucrurilor esentiale pe care trebuie sa le rezolvam cât mai rapid, si anume siguranta mai mare pe drumuri, sanctiuni mai dure pentru cei care încalca legea, aplicarea sanctiunilor, ca degeaba dam sanctiuni daca nu le aplicam. Eu sunt convins ca aceasta asumare comuna va avea loc foarte repede, daca nu, am discutat cu domnul Stroe (ministrul de Interne – n.r.) si o sa ne asumam doar noi doi, o sa fim doar noi doi cei rai si toti ceilalti, buni, dar eu cred ca interesul de a avea strazi mai sigure si pedepse care se aplica este un interes comun si vreau sa cred ca Parlamentul ne va sprijini în acest sens”, a spus Ponta, în sedinta de guvern.

Pe agenda sedintei de miercuri, proiectul noului Cod rutier a fost înscris, din nou, sub forma unei ordonante de urgenta. Ordonanta de urgenta este de asemenea transmisa spre dezbatere Parlamentului, dar este si aplicata pâna la momentul avizului parlamentar, când poate fi completata cu eventuale modificari ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar dupa ce este aprobat de Parlament si promulgat de presedinte.

În urma cu o saptamâna, Guvernul a amânat, pentru a doua oara, adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care sa fie varsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contraventii si infractiuni.

Premierul Victor Ponta declara sambata, întrebat daca noul Cod ar putea fi adoptat în aceasta saptamâna, ca documentul va fi adoptat „în functie de solutia tehnica de implementare”.

El a mai aratat ca efectele noului Cod rutier asupra scaderii numarului de accidente vor fi analizate dupa o anumita perioada, respectiv în câteva luni, un an sau doi ani, pentru eventuale adaptari. Andrei Dumitrescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie