Documentul care prezinta zona din Europa care ar contine gaze de sist, detinut de Chevron

 

Gigantul american Chevron, care încearca sa gaseasca gaze de sist în Europa, prezinta falia care se întinde din Lituania pâna în România si Bulgaria, unde datele lor arata ca s-ar gasi zacaminte importante care ar putea sa ameninte „monopolul” gazelor naturale ale rusilor, de care toata Europa este dependenta.

chevronÎn 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea în judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în România, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea.

Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea în judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în România, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea.

Documentul prin care compania petroliera americana poate începe amplasarea primei sonde de explorare a solului în vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi în judetul Vaslui a fost obtinut în urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism în iarna trecuta.

Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate în termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

Prima sonda de explorare va fi amplasata în extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va întinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apa folosita în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din pânza freatica, în baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitate în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Silistea se executa în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotarârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera în perimetrul V-2 Bârlad catre SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai detine trei certificate de urbanism în judetul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfârsitul anului trecut si începutul acestui an împreuna cu cel de la Silistea si unul în urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare. zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie