Daniel Tudor, nu va mai candida pentru functia de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara

 

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Daniel Tudor nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.

Daniel Tudor„Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta care modica OUG 93/2012, care reglementeaza functionarea ASF. Actul reduce numarul membrilor Consiliului ASF de la 11 la 9 si stabileste criteriile de incompatibilitate pentru acestia, printre care se numara si calificarile profesionale minime necesare si evitarea conflictului de interese. În acest context, am luat decizia sa nu mai candidez pentru un nou mandat în viitorul Consiliu al ASF din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati din cauza sotiei, Doina Tudor, care este senator”, a declarat Tudor pentru MEDIAFAX.

Doina Tudor este senator PNL din decembrie 2012.

„Anul trecut, în luna octombrie, am fost numit presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Dupa înfiintarea ASF, în luna aprilie a acestui an, am fost votat în Parlament vicepresedinte al institutiei. Dupa ce numarul membrilor Consiliului ASF a fost redus de la 17 la 11, am fost votat din nou în aceasta functie. Fiecare candidatura presupune audieri la comisiile de specialitate din Parlament. Daca as mai candida înca o data ar fi pentru a patra oara în mai putin de un an de zile. Din punctul meu de vedere este prea mult”, a spus Tudor.

Sustinut de USL pentru sefia CSA si ulterior în Consiliul ASF, Tudor a fost director general al Ardaf în perioada 2007-2009. Anterior, el a condus Roumanie Assurance International (RAI), unde a detinut si un pachet de actiuni reprezentând 47,4% din capitalul social.

Societatea a fost preluata integral de fondul ceh de investitii PPF Investments, valoarea tranzactiei fiind estimata la 10 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanta de urgenta reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, pentru a raspunde în timp solicitarii FMI, desi prevederea a fost inclusa si într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat.

Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat miercuri la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta, dar nu exista informatii daca forma de pe site este aceeasi cu cea aprobata de Guvern.

Potrivit documentului publicat de MFP: „A.S.F. este condusa de un Consiliu format din 9 membri, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti, care sunt membri executivi. Fiecare dintre cei 3 vicepresedinti are atributii specifice corespunzatoare unuia dintre cele 3 sectoare de supraveghere financiara. În hotarârea Parlamentului României de numire a acestora se stabileste sectorul de supraveghere financiara pentru care sunt numiti. Ceilalti 4 membri sunt membri neexecutivi”.

De asemenea, proiectul de OUG prevede ca selectia candidatilor ce urmeaza sa fie numiti membri ai Consiliului ASF se va face de catre comisiile reunite de buget-finante si economice din Camera Deputatiilor si Senat, dar fara a se mai specifica criteriul exclusiv de experienta profesionala.

În aceste conditii, legislatia pare ca va obligã parlamentarii din comisii sa verifice toate aspectele privind criteriile de calificare ca membru al Consiliului ASF si eventualele incompatibilitati.

Proiectul de act normativ stabileste ca membrii Consiliului ASF trebuie sa îndeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala în domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Legea în vigoare stipuleaza ca selectia se va face exclusiv pe baza experientei profesionale în domeniu de cel putin zece ani.

Documentul publicat de MFP nu reglementeaza însa si problema incompatibilitatii persoanelor care detin participatii de peste 10% din actiunile emise de societatile listate.

MFP aminteste în mai multe rânduri atât în proiectul de OUG, cât si în nota de fundamentare atasata, ca actul normativ este necesar pentru a raspunde angajamentelor asumate fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana care viseaza modificarea cu celeritate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

„Totodata, tot pentru respectarea angajamentelor cu Fondul Monetar International, se introduc prevederi concrete în ceea ce priveste regimul incompatibilitatilor si al conflictului de interese. Astfel, la articolul 9, litera g) se modifica în sensul ca, membrii Consiliului sa nu poata fi soti si nici rude ori afini pâna la gradul al treilea cu membrii Biroului Permanent al Parlamentului”, se mai spune în nota de fundamentare.

Pâna în prezent, membrii Consiliului ASF aveau obligatia sa nu fie soti si nici rude ori afini pâna la gradul al treilea cu presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a României.

Acelasi document publicat miercuri introduce pentru personalul institutiei un regim al incompatibilitatilor si al conflictului de interese similar celui stabilit pentru membrii Consiliului ASF. Adrian Dumitrache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie