Cele mai mari esecuri imobiliare inregistrate in Romania
Capital va prezinta în premiera lista extinsa a celor mai mari esecuri imobiliare înregistrate în România de la începutul crizei si pâna acum, cu investitorii implicati, bancile finantatoare si pagubitii în urma acestor pariuri ratate
Cele 30 de ansambluri rezidentiale, noua centre comerciale si trei cladiri de birouri care au ajuns la insolventa sau faliment în ultimii cinci ani de criza au creat în contul bancilor finantatoare o gaura de peste 1 mld. euro. Cea mai mare expunere pe acest portofoliu de „active toxice“ o au bancile cu capital austriac, circa 38%, urmate de finantatorii greci, cu 31%, si de cei ciprioti, cu 5,3%. Daca pe sectorul rezidential majoritatea esecurilor imobiliare au avut loc în Bucuresti, balanta este echilibrata de centrele comerciale, segment de piata pe care cele mai multe proiecte îngenuncheate sunt în provincie. Per total, circa 54% din expunerile bancare sunt pe proiecte imobiliare derulate în Capitala. Pâna acum, doar noua proiecte au scapat de faliment sau insolventa. Cinci dintre acestea au fost preluate de bancile finantatoare în contul datoriilor si patru de investitori privati, tranzactii în urma carora institutiile financiare au marcat pierderi de circa 80 mil. euro.
Jumatate din banii pe care bancile îi au de recuperat provin din finantarea dezvoltatorilor de locuinte intrati în insolventa sau faliment. Acestia au reusit sa puna pe piata un numar de 3.488 de locuinte, din cele peste 18.000 de unitati promise în momentul lansarii proiectelor. Cele 30 de ansambluri rezidentiale intrate pe lista neagra a bancilor au înghitit 848 mil. euro, sume provente în principal din credite si de la cumparatori. Cu acesti bani, astazi s-ar putea construi cel putin 11.000 de locuinte de calitate superioara, la un pret mediu de constructie de 80.000 de euro pe unitate, ceea ce este mult peste valoarea investitiilor aflate astazi în derulare pe sectorul rezidential.
Dezvoltatorii imobiliari implicati în cele 30 de ansambluri rezidentiale analizate de Capital au reusit sa finalizeze abia 30% din locuintele pe care le-ar fi putut construi cu banii investiti. Practic, 70% din sumele cheltuite sunt blocate în terenuri virane, fundatii sau schelete de beton lasate de izbeliste.
Daca bancile au de recuperat de pe urma acestor esecuri în jur de jumatate de miliard de euro, cei peste 1.100 de cumparatori care au cazut în plasa unora dintre acesti investitori se lupta de ani de zile sa recupereze peste 70 mil. euro. Pâna acum, patru proiecte rezidentiale au iesit din insolventa, doar pentru a intra direct în portofoliul bancilor. Raiffeisen Bank a cumparat, cu 11 mil. euro, cele 124 ha de teren din Buftea pe care fondul de investitii European Future Group intentiona sa dezvolte un mini-oras cu 6.000 de locuinte; un SPV (Special Purpose Vehicle) controlat de Bank of Cyprus a platit 16,74 mil. euro pe cele 129 de apartamente din My Dream Residence din Pipera; Piraeus Bank a preluat ansamblul Seasons Residence din Brasov pentru 10 mil. euro, iar Cortina Residence a fost lichidat pentru 5 mil. euro în favoarea unui investitor a carui nume nu a fost facut public.
Citeste articolul integral pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!