Casele de Ajutor Reciproc (CAR), pot executa silit pensionarii rau platnici

 

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar putea emite titluri executorii pentru recuperarea imprumuturilor acordate unor pensionari rau-platnici, un proiect de act normativ in acest sens fiind lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii. Concret, nu va mai fi necesara interventia executorului judecatoresc, iar casele teritoriale de pensii vor putea infiinta popriri asupra veniturilor din pensii, pana la lichidarea debitului.

casa de ajutor reciproc CARLegea nr. 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar putea fi modificata astfel inca pensionarii care nu-si achita imprumuturile catre casele de pensii sa fie executati direct de catre acestea, fara interventia executorului judecatoresc.

Reglementarile sunt cuprinse intr-un proiect de lege lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii pe site-ul propriu, ce poate fi consultat aici.

Mai exact, dispozitiile propuse de institutie vizeaza modificarea legislatiei in domeniu, in sensul de a da posibilitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor sa emita titluri executorii pentru recuperarea imprumuturilor acordate unor pensionari rau-platnici.

Practic, in acest fel, nu va mai fi necesara interventia executorului judecatoresc, iar casele teritoriale de pensii, pe baza titlui executoriu emis de acestea, vor putea infiinta popriri asupra veniturilor din pensii, pana la lichidarea debitului.

„Art. 14 – Prin derogare de la prevederile art. 623 si art. 625 din Legea nr.134/2010, privind codul de procedura civila, republicata, contractele de imprumut constituie titlu executoriu, infiintarea popririlor fiind facuta de catre creditor, fara a fi necesara interventia executorului judecatoresc. In caz de neconformare a debitorului, creditorul poate recurge la executarea silita in conditiile Codului de procedura civila” – se precizeaza in proiectul legislativ

Conform expunerii de motive, reglementarile cuprinse in proiectul de act normativ vor eficientiza procesul de recuperare a debitelor stabilite in sarcina pensionarilor care au contractat imprumuturi de la casele de ajutor reciproc ale pensionarilor membrilor sai si nu respecta clauzele si termenele contractuale.

De asemenea, se va intari capacitatea organizationala a caselor de ajutor reciproc a pensionarilor, prin incurajarea pensionarilor de a solicita imprumuturi necesare asigurarii unui trai decent, astfel incat aceasta categorie sociala sa nu fie nevoita a accesa alte forme de prestatii sociale aigurate de Ministerul Muncii.

„Solutiile legislative propuse vin in sprijinul pensionarilor sistemului public de pensii, care reprezinta o categorie defavorizata de persoane in contextul crizei economice actuale, ale caror venituri se situeaza sub limita minima, dincolo de care pot interveni marginalizarea sociala si saracia”, puncteaza initiatorii in expunerea de motive.

Dispozitiile tratate in material sunt deocamdata in stadiul de proiect, ce poate fi consultat aici. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie