Bancile isi muta sediile centrale in provincie

 

Criza are partile ei bune, mai ales pentru orasele mari din provincie. Bancile si-ar putea muta aici o parte a activitatilor din Bucuresti, mai ales spre Ardeal. Raiffeisen a dat deja tonul, si nu fara beneficii.

e callPe toata perioada de boom economic s-a vorbit intens despre faptul ca bancile se concentreaza prea mult asupra Bucurestiului, ignorând orasele din provincie. De altfel, acest fapt este evident nu doar din distributia creditului (Capitala aduna aproape o treime din soldul total al împrumuturilor), ci si din concentrarea personalului în conditiile în care aproape tot ce înseamna operatiune centralizata se face în sediul din Bucuresti. Aparitia crizei si nevoia de eficientizare ar putea schimba radical aceasta situatie.

„Cu siguranta, vor fi mai multe banci care vor alege sa îsi mute o parte a activitatilor în afara Capitalei. România este o locatie excelenta din acest punct de vedere, mai ales în ceea ce priveste activitatile de call-center. În orasele importante sunt multi tineri educati care cunosc limbi straine si care pot comunica usor cu clientii“, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen România. Banca pe care o conduce a facut un pas important în acest sens, înfiintând un centru operational la Brasov, în centrul României. Pe parcursul anului 2012 si în 2013, au fost transferate de la Bucuresti o serie de activitati operationale: procesarea tranzactiilor, a popririlor, activitatile specifice de call center, analiza si administrarea creditelor persoanelor fizice si colectarea creditelor. În prezent, la Centrul Operational Brasov al Raiffeisen Bank lucreaza aproape 600 de oameni în patru departamente. Investitia totala se ridica la 500.000 de euro.

Aproape toti angajatii sunt din Brasov, doar 20 din cei 600 de oameni fiind transferati din Capitala. Potrivit oficialilor bancii, în urma relocarii, au fost desfiintate 800 de locuri de munca din sediul central din Bucuresti. Celor mai multi dintre angajati li s-au facut oferte personalizate pentru a se muta în noua locatie.

„Peste 70% dintre angajati sunt femei, vârsta medie este de 25 de ani, iar o treime din personal este format din studenti“, arata oficialii bancii. Economiile realizate  sunt semnificative, însa reprezentantii bancii nu au dorit sa dea detalii. Totusi, este cunoscut faptul ca salariul mediu în locatia din Brasov este cu 25% mai mic decât cel platit pentru angajatii care faceau aceeasi munca în Bucuresti.

„Vor fi mai multe banci care  îsi vor muta activitati în afara Capitalei. România este o locatie excelenta, mai ales în ceea ce priveste activitatile call-center.” Steven van Groningen, presedinte, Raiffeisen Bank. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie