Un oficiu pentru combaterea criminalitatii informatice, va fi infiintat in Romania de Consiliul Europei
Consiliul Europei va înfiinta la Bucuresti un Oficiu în domeniul criminalitatii informatice, memorandumul de întelegere în acest sens fiind semnat marti de ministrul de Externe, Titus Corlatean, si secretarul general-adjunct al organizatiei de la Strasbourg, Gabriella Battaini-Dragoni.
„Sunt încântata sa fiu astazi la Bucuresti cu prilejul celei de-a 20-a aniversari de la aderarea României la Consiliul Europei si sa semnam un memorandum de întelegere foarte important între Consiliul Europei si Guvernul României. Acest memorandum se refera la deschiderea unui oficiu al Consiliului Europei aici, la Bucuresti”, a spus Gabriella Battaini-Dragoni, într-o declaratie comuna de presa cu ministrul român.
Titus Corlatean a salutat, la rândul sau, în numele Guvernului României, semnarea documentului care va permite deschiderea unui centru al Consiliului Europei pentru combaterea criminalitatii cibernetice.
„Este un proiect extrem de important si suntem foarte onorati pentru aceasta decizie, aceasta alegere a Românie de a gazdui un centru care vizeaza nu doar colaborarea statelor membre ale Consiliului Europei – 47 la numar – pentru a combate acest flagel, care se manifesta, nu doar pentru a pune în practica o conventie speciala a Consiliului Europei pentru combaterea infractionalitatii cibernetice, dar va fi modalitatea de a promova o actiune globala pe care Consiliul Europei, împreuna cu Uniunea Europeana, printr-un program, pe care urmeaza sa-l semneze chiar mâine (miercuri – n.r.), îl va promova prin acest centru de la Bucuresti”, a spus Corlatean.
Semnarea documentului a fost precedata de seminarul „20 de ani de cooperare parlamentara si guvernamentala”, organizat împreuna cu Parlamentul României, pentru marcarea a doua decenii de când tara noastra a devenit membru al Consiliului Europei (CoE). La reuniune au participat ministrul Afacerilor Externe, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, deputati si senatori, seful delegatiei parlamentare a Parlamentului României la APCE, Ionut Stroe, fostul premier Adrian Nastase, seful SIE, Teodor Melescanu, deputatul PNL Petre Roman, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.
În interventia sa, ministrul Corlatean a subliniat ca evenimentul aniversar are o semnificatie aparte pentru istoria recenta a tarii noastre si pentru democratia româneasca. El a reliefat ca, în acest proces, Consiliul Europei a fost un partener constant al României, dovada a importantei pe care o are aceasta organizatie pentru Europa în domeniul promovarii culturii democratice, a bunei guvernari si a respectului între natiuni.
„România este si va ramâne un sustinator fervent al proiectului Consiliului Europei. Aplicarea principiilor democratiei si drepturilor omului în Europa nu ar fi cunoscut o asemenea evolutie în lipsa acestei organizatii. Asa cum spunea Paul-Henri Spaak, unul dintre artizanii ideii europene asa cum o regasim azi, într-un alt moment istoric care marca înfiintarea organizatiei de la Strasbourg, Consiliul Europei este locul unde toata Europa este reunita. De aceea, nu putem decât sa ne declaram înca o data angajamentul fata de acest proiect european care face posibile nu doar reuniunea si dialogul între statele membre europene, ci si promovarea si consolidarea valorilor care fundamenteaza Europa zilelor noastre: democratia, drepturile omului, statul de drept”, a adaugat ministrul Titus Corlatean, potrivit MAE.
La manifestare a participat, în calitate de invitat special, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni. Ea a aratat ca România a devenit un stat membru democratic al organizatiei. „Noi, Consiliul Europei, suntem mândri ca v-am fost parteneri în tot acest timp”, a adaugat oficialul de la Strasbourg.
Discutiile din cadrul seminarului privind dimensiunea parlamentara si guvernamentala a cooperarii dintre România si Consiliul Europei au evidentiat faptul ca pentru România, admiterea la 7 octombrie 1993 la Consiliul Europei a atras, în plan politic si juridic, adoptarea instrumentelor juridice fundamentale în domeniul drepturilor omului, constituind un prim pas în procesul de tranzitie democratica.
În interventiile avute, participantii au reliefat faptul ca România de astazi este un stat de drept cu o democratie solida, care datoreaza mult Consiliului Europei, iar democratia României contemporane este asezata pe temelia construita si prin aportul si expertiza Consiliului Europei.
Cu aceasta ocazie a fost inaugurata o expozitie fotografica a Parlamentului României si o expozitie filatelica organizata de Romfilatelia, ambele dedicate marcarii a 20 de ani de la aderarea României la Consiliului Europei. (A, AS – autor: Victoria Vioara, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!