Pronuntarea asupra exceptiei privind inlaturarea prescriptiei pentru infractiunile de omor, amanata de Curtea Constitutionala, pentru 21 noiembrie
Curtea Constitutionala a României (CCR) a amânat marti pentru 21 noiembrie pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate privind înlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru infractiunile de omor.
Amânarea pronuntarii solutiei a fost determinata de imposibilitatea constituirii completului de judecata, Iulia Motoc nefiind în tara.
Exceptia a fost ridicata de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constitutionalitatea dispozitiilor art.125 alin.3 din Codul penal.
CCR a discutat exceptia în sedinta publica din 24 septembrie, însa a amânat pronuntarea pentru 15 octombrie.
Saptamâna trecuta, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) si-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revolutiei ca urmare a solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala a României la data de 15 octombrie 2013.
Exceptia face referire la Legea 27/2012 care a modificat Codul penal al României, dupa cum urmeaza: a înlaturat prescriptia raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele în legatura cu care nu s-a împlinit termenul de prescriptie la data intrarii în vigoare a legii (martie 2012) si a introdus sintagma „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi.
Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea data judecatorilor CCR o scrisoare privind situatia care ar fi creata odata cu admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii 27/2012.
„Legea 27/2012 are implicatii inclusiv în ceea ce priveste cercetarea si judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a exceptiei de neconstitutionalitate în cauza legata de imprescriptibilitatea infractiunilor pentru care nu s-au împlinit înca termenele de prescriptie ar însemna ca persoanele responsabile pentru infractiunile de omor nu vor mai putea fi trase la raspundere penala. Consecinta ar fi ca faptele de la Revolutie pentru care nu se îndeplinise termenul de prescriptie în martie 2012 (si care devenisera astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage raspunderea penala a faptuitorilor. Toate denunturile vor fi solutionate prin rezolutii de neîncepere a urmaririi penale. Precizam ca modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescriptie a raspunderii penale era deja împlinit”, se arata în scrisoarea adresata CCR.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!