Impozitele pentru veniturile agricole pot fi achitate la primarii. Vezi in ce situatii

 

Agricultorii vor achita impozitele în numerar la primarie, în cadrul unui departament de specialitate, daca nu exista în localitate o unitate fiscala si daca s-a încheiat un protocol în acest sens între primarie si directia regionala a finantelor publice de care apartine localitatea.

coada impozitePosibilitatea de a achita impozitele pentru veniturile agricole la primarii, în cazul în care nu exista o unitate ANAF în localitate, a fost adoptata la sfârsitul lunii august prin ordonanta de Guvern, însa procedura de încasare si virare a contributiilor la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie aprobata prin ordin comun al ministrului Finantelor Publice si cel al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. „Aceasta posibilitate vizeaza situatia în care în localitate nu exista o unitate teritoriala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si are ca scop diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie sa le suporte contribuabilul pentru a-si îndeplini obligatiile de plata. Se evita, astfel, deplasarea contribuabililor în cauza pe distante foarte mari pâna la unitatile administratiilor finantelor publice la care sunt înregistrati ca platitori de impozit si contributii aferente veniturilor din activitati agricole”, se arata în motivatia adoptarii acestei masuri. Directia generala regionala a finantelor publice trebuie sa transmita, în doua zile de la publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, doua exemplare semnate ale protocolului catre primariile localitatilor unde nu sunt unitati fiscale, iar primariile care sunt de acord cu încheierea protocolului vor trimite înapoi un exemplar semnat si completat, în doua zile de la data primirii documentului.

Daca termenul este depasit, primaria poate solicita ulterior încheierea protocolului, se arata în proiectul de ordin. Lista cu primariile care au semnat protocolul va fi publicata pe site-ul web al fiecarei directii regionale a finantelor publice, pe cel al ANAF si al prefecturii judetului. Totodata, primariile vor publica protocolul la sediile lor, dar si în alte locuri, precum unitati medicale, culturale etc.

Fiscul transmite lunar (în primele cinci zile ale lunii pentru cea precedenta) departamentelor de specialitate din cadrul primariilor lista agricultorilor care au de achitat impozite si penalitati datorate la sfârsitul lunii de referinta. Pentru obligatiile fiscale datorate de contribuabili pâna la data încheierii protocolului, lista se comunica compartimentului de specialitate al primariilor în termen de doua zile de la data încheierii protocolului.

Compartimentul din primarie încaseaza sumele platite de contribuabil, care poate achita chiar si o suma partiala din totalul datoriilor. În documentul de plata eliberat se vor mentiona cuantumul si natura obligatiei fiscale achitate de contribuabil, precum si contul bugetar al obligatiei fiscale ce face obiectul platii, respectiv impozite sau contributii de asigurari sociale de sanatate. „Sumele încasate în numerar reprezentând obligatii fiscale datorate de contribuabili în conditiile prezentului ordin se depun de catre compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale, în termen de cel mult cinci zile lucratoare de la încasare, în contul Disponibil din sume colectate de unitatile administrativ-teritoriale pentru alte bugete, care se deschide pe numele acestora la unitatea teritoriala a trezoreriei statului”, se mai spune în proiectul actului normativ.

Totodata, compartimentul de specialitate al primariei prezinta unitatii teritoriale a trezoreriei statului si situatia privind sumele încasate reprezentând obligatii fiscale, iar aceasta la rândul sau transmite organului fiscal competent, la sfârsitul fiecarei zile lucratoare, sumele încasate în ziua respectiva reprezentând obligatii fiscale, pentru fiecare contribuabil în parte. Codul de procedura fiscala stabileste ca administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat este de competenta ANAF. Aceasta regula se aplica si în ceea ce priveste administrarea impozitului si contributiile aferente veniturilor din activitati agricole. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie