Certificatul de atestare a gradului de risc seismic al casei. Cat costa si cum se obtine?

 

Expertizarea tehnica a unei cladiri care sa ateste gradul de risc sesimic al imobilului costa în jur de 1.000 de euro pentru o locuinta de aproximativ 100 de metri patrati si dureaza în jur de o luna. Cu cât locuinta este mai mare, cu atât pretul si timpul pâna la eliberarea certificatului vor fi mai mari.

cladire marcata cu bulina rosie, risc seismicÎn prezent, expertizarea tehnica a cladirii, care sa arate cât de sigura este cladirea în cazul unui cutremur, nu poate fi facuta decât de expertii tehnici autorizati de Inspectoratul de Stat în Cosnstructii (ISC). Potrivit unui proiect al Primariei Capitalei, dar si a unei propuneri legislative, toti propietarii de cladiri ar putea fi obligati sa îsi elibereze un certificat care sa ateste gradul de risc seismic al cladirii.

Gradul de risc seismic al locuintei ar urma sa fie stipulat în cartea tehnica sau cartea funciara a cladirii. Propunerile arata ca daca acest certificat nu exista, proprietarul nu va putea vinde sau închiria cladirea. În schimb va putea locui în ea.

Cum se face evaluarea seismica

Expertizarea unei cladiri presupune efectuarea mai multor pasi, printre care prelevarea de probe din toate elementele de siguranta ale cladirii, studierea lor în laboratoare speciale sau simplu, prin vizualizare.

„În functie de cât de mare este casa, în functie de materialele folosite la constructie, exista niste pasi care trebuie urmati. În principal, se urmaresc elementele de siguranta ale unei cladiri, aici intrând fundatia, stâlpii de sustinere, centura de siguranta, precum si peretii. Acoperisul casei se studiaza mai întâi vizual, daca se remarca probleme si acesta va fi analizat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Nicolae Aleman, expert tehnic atestat de ISC.

Probele prelevate sunt duse la laborator.

„Probele luate din fundatie, din pereti, din plansee, din stâlpi, vor fi duse la labortor unde vor fi supuse la încercari. Tinând cont si de acest fapt expertizarea unei case sa zicem ca ar dura aproximativ o luna”, a precizat Nicolae Aleman, adaugând ca în cazul unui bloc se iau ca proba aproximativ 3% din elementele de siguranta ale blocului.

Si în cazul evaluarii seismice a blocurilor se procedeaza ca si în cazul unei case. „Se preleveaza probe, se duc în laborator si se studiaza, numai ca necesita mult mai mult timp. În vederea evaluarii unei constructii existente, colectarea datelor se obtine si din surse cum sunt: documentatia tehnica de proiectare si de executie a constructiei examinate, reglementarile tehnice în vigoare la data realizarii constructiei, pe lânga investigatiile pe teren”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Maslaev, administrator al expertiza-tehnica.ro.

Cât costa evaluarea seismica

Evaluarea seismica a casei va pagubi de ceva bani proprietarul. „Evaluarea sesimica a unei case cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati costa în jur de 1.000 de euro, fara eventuale propuneri de consolidare”, a precizat Andrei Maslaev, adaugând ca este un pret mic tinând cont ca pot fi salvate mai multe vieti.

Evaluarea unui bloc costa de peste zece ori mai mult. „Evaluarea seismica a unui bloc ajunge la minim 15.000 de euro”, a amintit Andrei Maslaev.

În cazul în care aveti nevoie si de un „sfat” pentru consolidarea imobilului evaluat, va trebui sa mai scoateti niste bani din buzunar.

„Doar propunerile de consolidare costa în jur de 300 de euro, metodele prin care se consolideaza imobilul, ce trebuie facut, fara proiect de consolidare”, a mai spus Andrei Maslaev. Nicu Stan, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. NORA spune:

    Marea teapa!! in primul rand cel ce acuza trebuie sa prezinte dovezi! daca nu exista expertiza facuta si aratata proprietarilor,nimeni nu are dreptul sa-i oblige pe proprietari la cheltuieli !
    inteleg ca interesele sunt mari,de-a insfaca bani si pentru consolidari si mai ales pentru „expertize obligatorii!”

Adaugă părerea ta


 

Distribuie