Ajutoarele de incalzire. Cine beneficiaza si de ce acte ai nevoie?

 

In fiecare iarna, statul acorda ajutoare de incalzire familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse. In acest sezon, insa, regulile in domeniu au fost modificate substantial de autoritati, motiv pentru care AvocatNet.ro a pregatit un material detaliat cu privire la intreaga procedura de acordare a subventiilor de caldura: care sunt criteriile de eligibilitate, ce documente trebuie prezentate la oficiile serviciilor de asistenta sociala, precum si calendarul complet al procesului prin care se stabilesc beneficiarii.

sistem incalzire1) Cine poate beneficia de ajutoare de incalzire?

Unele categorii de persoane pot beneficia, in perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de subventii de la stat pentru acoperirea integrala sau a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei, daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii, stabilite prin HG nr. 778/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631, din 11 octombrie 2013, intrata in vigoare la data publicarii.

Concret, de ajutorul pentru incalzirea locuintei vor beneficia familiile ori persoanele singure cu venituri reduse, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi, cu domiciliul sau resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane.

De asemenea, ajutorul se va acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice.

De asemenea, solicitantii nu trebuie sa detina anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, asa cum sunt prezentate in lista de excluderi, pe care o puteti consulta AICI.

In plus, conform reglementarilor, solicitantii trebuie sa foloseasca una dintre urmatoarele modalitati de incalzire:

  • Energie termica in sistem centralizat
  • Gaze naturale
  • Energie electrica
  • Lemne, carbuni si combustibili petrolieri

Ajutoarele se acorda si in functie de veniturile solicitantilor, care nu trebuie sa depaseasca anumite sume prevazute de lege.

Astfel, ajutorul lunar pentru energie termica se va acorda doar in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR in cazul persoanei singure. Avand in vedere ca, in momentul de fata, valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei, venitul net trebuie sa fie de maxim 786 lei in cazul familiilor si de maxim 1082 lei in cazul persoanei singure.

In cazul in care consumatorii utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie sa fie cuprins intre 0 si 615 lei. Aceeasi conditie se aplica si consumatorilor care folosesc energie electrica.

Important! Ajutorul se acorda doar pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta.

Nu vor beneficia de ajutoare cei care beneficiaza deja de tarif social in conditiile prevazute de Ordinul ANRE nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici.

2) Ce acte sunt necesare pentru a obtine ajutorul de incalzire?

Potrivit normelor publicate recent, ajutoarele pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute.

Vezi aici cum arata formularele aferente sezonului 2013-2014, aprobate prin HG nr. 778/2013.

In cererea si declaratia pe propria raspundere solicitantul trebuie sa completeze numarul de camere ale locuintei, dar si sa mentioneze bunurile aflate in proprietate, inchiriere, concesiune, comodat sau alta forma de detinere, cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei.

In plus fata de acest formular, Ministerul Muncii a precizat, pentru AvocatNet.ro, ca pentru verificare, primarul poate solicita informatii pe baza de protocol atat altor institutii/autoritati, cat si documente doveditoare solicitantilor. Astfel, potrivit institutiei, vor fi solicitate acte de identitate ale membrilor familiei, acte privind veniturile acestora, precum si acte privind locuinta, evitandu-se, in acest fel, acordarea de drepturi necuvenite si recuperarea ulterioara de debite.

Mai precis, dupa cum a mentionat si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 Bucuresti (DGASPC), solicitantii vor prezenta inclusiv urmatoarele documente:

  • actele de identitate ale solicitantului si membrilor familiei (BI, CI)/certificate de nastere in cazul copiilor in varsta de pana la 14 ani;
  • adeverinta eliberata de catre asociatia de proprietari/locatari in care se mentioneaza numarul membrilor de familie, numele si prenumele acestora si codul client;
  • copie factura gaze/energie electrica

In ceea ce priveste veniturile, solicitantii vor arata ca se incadreaza in limitele impuse de lege prin adeverinta de salariat din care sa reiasa venitul net, talonul de somaj, talonul de pensie, certificat de incadrare in grad de handicap sau prin orice alt document doveditor.

Toti cei care indeplinesc conditiile de acordare a ajutoarelor de incalzire vor depune, individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari, cererile si declaratiile pe propria raspundere la primaria in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta.

Formularul poate fi procurat de beneficiari direct de la sediile primariilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agentiilor pentru plati si inspectie sociala si a Ministerului Muncii.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie