Reclamele pentru exploatarea Rosia Montana, interzise de CNA. Vezi de ce

 

Consiliul National al Audiovizualui interzice reclamele pentru exploatarea Rosia Montana. CNA spune ca reclamele induc publicul în eroare.

cnaConsiliul National al Audiovizualului a interzis difuzarea spoturilor publicitare ale companiei Rosia Montana Gold Corporation. Motivul: este o campanie agresiva, sociala si politica si nicidecum una comerciala.

Membrii CNA reclama si faptul ca spoturile au continut nereal.

CNA a decis, marti, sa întrerupa campania publicitara TV pentru Rosia Montana, emitând o decizie de intrare în legalitate prin care autorii spoturilor trebuie sa le modifice asa încât sa fie în conformitate cu legea, iar pâna atunci televiziunile nu mai pot difuza reclamele existente în prezent. Potrivit unei monitorizari CNA, televiziunile au difuzat, de la 1 septembrie, de sute de ori diversele versiuni ale reclamelor pentru Rosia Montana, potrivit hotnews.ro.

În acelasi timp, monitorizarea arata ca Pro TV, TVR 1, Realitatea TV, Digi 24 si B1 TV sunt singurele posturi care au început sa relateze despre protestele împotriva proiectului Rosia Montana din prima zi a acestora, în timp ce altele, precum Atena 1 sau Kanal D, au acoperit subiectul abia din 9 septembrie. B1 TV si România TV sunt posturile care, din 1 septembrie, au difuzat cele mai multe spoturi legate de proiectul Rosia Montana, urmate, la o oarecare distanta, de Antena 3.

Prezent la sedinta CNA de marti, avocatul companiei Rosia Montana Gold Corporation, Sergiu Cretu, a solicitat Consiliului amânarea luarii unei decizii pe subiectul Rosia Montana.

„Este o campanie complexa si trebuie sa aveti un punct de vedere al anuntatorului, a celui care a facut campania, iar pe agenda de lucru de pe site-ul CNA nu era inclusa si problema spoturilor care promoveaza proiectul Rosia Montana. Anuntatorii au fost luati pe nepregatite, ar fi important pentru dumneavoastra sa aveti si acel punct de vedere si cred ca ar trebui solicitat si punctul de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC)”, a spus Sergiu Cretu, potrivit MEDIAFAX.

CNA a decis, însa, sa continue discutarea subiectului, având în vedere ca la Consiliu au fost primite peste 2.000 de reclamatii privind modul în care radiodifuzorii au reflectat subiectul proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana si al protestelor celor care se opun acestui proiect.

La propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, Consiliul a hotarât sa aplice o decizie de intrare în legalitate în privinta celor 11 spoturi, fapt care presupune ca acestea nu mai pot fi difuzate în forma actuala.

„Propun o decizie de intrare în legalitate si oprirea campaniei. Nimic nu îi împiedica (pe sustinatorii proiectului de exploatare de la Rosia Montana, n.r.) sa vina cu spoturi modificate care sa fie în regula si care pot fi difuzate”, a spus Laura Georgescu.

Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Rosia Montana (în forma în care au fost difuzate în perioada 1 septembrie – 6 octombrie) a fost luata de membrii CNA cu opt voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Acesti membri ai CNA au considerat ca aceste spoturi au încalcat articolul 29, aliniatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei”.

„Nu am înteles, din ce am vazut pâna acum, care este motivul pentru care unui sindicat care lupta pentru locurile de munca îi este refuzat dreptul la publicitate. În ceea ce ne priveste, în momentul în care vom avea o motivatie clara a acestui lucru, vom lua o pozitie oficiala”, a declarat directorul Rosia Monta Gold Corporation, Dragos Tanase, pentru Yahoo News. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie