Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii – OUG nr. 92/2013

 

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631 din 11 octombrie 2013.

monitorul oficial al romanieiIn scopul crearii unui cadru favorabil pentru valorificarea posibilitatilor actuale de dezvoltare economica a Romaniei si de stimulare a mediului de afaceri, prin dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si prin imbunatatirea accesului acestora la finantare,
avand in vedere efectele negative ale crizei economice in ceea ce priveste reducerea numarului de operatori activi pe piata, inasprirea conditiilor de creditare si accesul limitat al intreprinderilor mici si mijlocii la creditare si garantare si, in general, gradul scazut de capitalizare a intreprinderilor mici si mijlocii,
pentru mentinerea activitatii si cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, dar si pentru mentinerea si crea rea de locuri de munca pentru populatie, in conditiile unei rate a somajului ingrijoratoare, in scopul reducerii numarului faliment elor in randul acestora, cauzate de dificultatile lor de a gestiona fluxurile de numerar pe timp de criza economica, prin suplinirea ne voilor acestora de lichiditate in vederea desfasurarii activitatii,
tinand cont ca unele sectoare din economie, cum ar fi constructiile si serviciile, sunt grav afectate de conditiile economico-financiare actuale,
diminuarea creditelor care se acorda de catre banci intreprinderilor mici si mijlocii se impune a fi stopata urgent, astfel inc at acestea sa isi poata continua finantarea activitatii si plata obligatiilor catre bugetul general consolidat.
Considerand ca situatia economica este una exceptionala, se impune luarea unor masuri urgente care sa vizeze accesul intreprinderilor mici si mijlocii la garantare si creditare, in cadrul unui program de sprijinire a acestora prin acordarea unei linii de credit pentru capital de lucru, garantata in procent de maximum 50% de catre stat, in limita unui plafon de garantare de 2 mili arde lei, plafon disponibil incepand cu anul 2013, asa cum a rezultat din negocierile purtate cu Fondul Monetar International.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. — (1) Se aproba Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, in limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei, denumit in continuare programul, care are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat, pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, denumite in continuare beneficiari, de catre institutiile de credit.
(2) Programul prevazut la alin. (1) este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, pe o perioada de 36 luni de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Programul consta in acordarea intreprinderilor mici si mijlocii a unei linii de credit pentru capital de lucru garantata de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Valoarea maxima a unui credit garantat este de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioada de maximum 24 luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea rambursarii liniei de credit.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie