Profesia de mediator protejata de Ministerul Justitiei?
De cateva zile urmaresc discutiile, materialele si comentariile facute pe marginea raspunsului dat de Ministerul Justitiei la propunerile de amendamente ale Consiliului de Mediere, cu privire la amendamentele cuprinse in Raportul Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor asupra proiectului de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.90/2012.
Accesul in profesia de mediator
Consider ca este pertinenta si foarte punctuala motivarea in ceea ce priveste accesul in profesia de mediator. Se face o delimitare clara intre caracterul juridic al profesiei de avocat si caracterul non-juridic al profesiei de mediator, insistandu-se pe caracterul complex si interdisciplinar al pregatirii mediatorului. Vreau sa subliniez ca in raspunsul MJ se insista pe importanta impartialitatii mediatorului si pe calitatea activitatii de mediere care ar avea de suferit daca s-ar accepta intrarea in profesia de mediator a avocatilor si notarilor doar pe criterii de vechime in profesie.
Cine face informarea despre mediere?
In ceea ce priveste modificarile aduse de legea 214/2013 pozitia MJ este mai putin favorabila cererilor Consiliului de Mediere.
„In opinia noastra, modificarea solutiei amintite intr-o perioada atat de scurta, ar genera instabilitatea cadrului legal, in contextul in care importanta pastrarii unei constante legislative in aceasta materie este cu atat mai importanta cu cat aceste prevederi legale sunt strans legate de asigurarea liberului acces la justitie” mentioneaza Ministerul Justitiei.
Unde se regasesc aceste puncte importante de vedere ale MJ in demersurile facute pentru aprobarea legii 214/2013?
Obligativitatea participarii la informare a intrat in vigoare din 15 februarie 2013 iar modificarea cu privire la categoriile de persoane care pot face informarea s-a cerut, s-a aprobat, s-a promulgat in trei zile, legea fiind publicata in Monitorul Oficial din 28 iunie 2013. Iar de la 1 iulie 2013 s-a aplicat, adica si profesiile juridice mentionate in textul legii avand dreptul sa faca informarea obligatorie cu privire la mediere.
Atunci nu s-a generat instabilitatea cadrului legal?
S-a tinut cont de „importanta pastrarii unei constante legislative in aceasta materie”? Pentru ca vorbim de o perioada de 4 luni de zile. Iar acum suntem in octombrie, adica tot la 4 luni distanta de la ultimele modificari.
Cum sunt „aceste prevederi legale strans legate de asigurarea liberului acces la justitie”?
A existat vreo situatie in care un justitiabil nu a avut acces liber la justitie din pricina unui mediator?
Sau este doar o masura ca in povestea drobului de sare?
Cam tot asa a fost situatia si cand s-au taiat facilitatile fiscale ale partilor care incheiau un acord de mediere. Legiuitorul ne-a protejat pe noi, mediatorii, pentru a nu ajunge sa practicam avocatura ilegala. Asa ne apara si acum imaginea profesionala si lasa si persoanele care nu au o pregatire in domeniul medierii sa ne faca munca.
Si cum faptul ca informarea obligatorie poate fi facuta si de alte categorii de persoane „reprezinta o chestiune de oportunitate”- pentru cine? si cum?- MJ-ul pune problema in mainile Parlamentului Romaniei care are competentele necesare pentru a lua o decizie.
Si uite asa ne-am intors de unde a plecat problema.
Taxe si costuri ale informarii gratuite
Ultima parte a documentului Ministerului Justitiei m-a lasat cam confuza, pentru ca se vorbeste despre taxe si costuri suplimentare in ceea ce priveste informarea gratuita.
Am recitit actul inaintat de CdM si nu am regasit in el nici o referire la introducerea de taxe si costuri la informarea prealabila. Si atunci de unde ar putea veni acele probleme serioase din perspectiva asigurarii accesului la justitie invocate de MJ?
Parca suntem la telefonul fara fir. Ce spunem, ce auzim, ce intelegem, ce transmitem, ce ajunge la final.
Concluzia?
Ministerul Justitei are o pozitie oficiala.
Dar de decis va decide Parlamentul Romaniei.
Ramane de vazut cum si cand.
Raluca Bratu
Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!