Informarea obligatorie cu privire la mediere – Ghid
1. Definirea informarii obligatorii
Informarea obligatorie cu privire la mediere, a partilor aflate într-un conflict, este etapa prealabila INCHEIERII CONTRACTULUI de mediere, cuprinsa in procedura medierii, prin care mediatorul folosind tehnici de comunicare specifice profesiei, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, prezinta partilor avantajele apelarii la procedura medierii pentru conflictul lor concret si toate informatiile necesare în scopul de a ajuta si determina ambele (toate) parti, ca în deplin acord si cunostinta de cauza, sa accepte rezolvarea neîntelegerilor dintre ele prin MEDIERE ( DIALOG si NEGOCIERE).
2. Continutul informarii obligatorii
Continutul informarii trebuie sa cuprinda informatii relevante cu privire la drepturile si obligatiile partilor în procedura medierii, rolul mediatorului, avantajele medierii, desfasurarea procedurii medierii, efectele juridice ale acordului de mediere. Ele vor privi conflictul concret ce constituie obiectul neîntelegerii dintre parti, si nu referiri generale si teoretice la mediere.
3. Realizarea informarii obligatorii
Informarea obligatorie a partilor se realizeaza anterior încheierii contractului de mediere.
Informarea se va face ambelor parti in sesiune comuna sau separata functie de caz.
Având în vedere ca procedura medierii este o procedura ce are în componenta sa doua etape principale – si anume :
1. Pregatirea sesiunii de mediere;
2. Desfasurarea medierii – este necesar ca informarea prealabila si obligatorie, ca parte integranta a procedurii de mediere, care are loc în etapa de pregatire a sesiunii de mediere, sa fie realizata de mediator în conformitate cu art. 5 alin 1 din legea 192/2006 doar cu acordul tuturor partilor, in intalniri comune sau separate, în functie de situatia concreta si particularitatile conflictului, dupa aprecierea mediatorului. Mediator, Dorin Ilie
Citeste articolul integral pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!