Cine are cele mai mari sanse sa-i ia locul Iuliei Motoc la Curtea Constitutionala?
Asteptata în luna decembrie, înlocuirea Iuliei Motoc la Curtea Constitutionala, dupa validarea sa ca judecator al CEDO, se va amâna, cel mai probabil pâna la mijlocul lunii februarie. Motivul este decalarea vacantei postului, Iulia Motoc intentionând sa ramâna judecator al Curtii Constitutionale pâna pe 31decembrie si nu pâna cel târziu pe 16 decembrie, atunci când îi expira oficial mandatul lui Corneliu Bârsan, actualul reprezentant al României la CEDO.
Eliberarea unui loc la Curte se va suprapune astfel peste vacanta parlamentara, urmând ca Senatul, care a numit-o pe Iulia Motoc în 2010, sa poata desemna un înlocuitor abia dupa 1 februarie, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Timp de o luna, majoritatea la CCR pentru decizii sensibile risca astfel sa fie dificil de realizat, în conditiile prezentei a 8 din 9 judecatori.
Înlocuirea Iuliei Motoc ar urma sa schimbe actuala majoritate la Curtea Constitutionala, întrucât, în noua configuratie a Senatului, postul va reveni USL: Astfel, la CCR ar ramâne 4 judecatori numiti fie direct de presedintele Traian Basescu, fie pe filiera PDL, 4 avansati de USL si unul, care ar urma sa încline si balanta pentru deciziile politice cele mai importante, de catre UDMR.
Pâna în acest moment USL nu a luat însa o decizie privind nominalizarea pe care o va face. Creditat cu cele mai mari sanse, senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat pentru gândul ca, „daca se va pune problema”, se gândeste „serios la o astfel de eventualitate”.
Presedintele CCR: „Decizia este în mâna doamnei Motoc”
Schimbarea de majoritate de la CCR, singura institutie care poate rasturna deciziile din Parlament ale USL si, în ultimele luni, aliat al presedintelui Traian Basescu, era preconizata pentru finalul anului, având în vedere ca mandatul actualului judecator desemnat de România la CEDO, Corneliu Bârsan, se încheie pe 16 decembrie. În aceasta situatie, Senatul urma sa voteze un nou titular, pentru cei sase ani ramasi pâna la finalul mandatului început de Iulia Motoc, pâna la vacanta.
Judecatoarea Iulia Motoc ar intentiona însa sa ramâna la CCR pâna la finalul anului, întrucât normele internationale prevad ca mandatul la CEDO trebuie preluat în cel mult trei luni de la desemnarea în functie. Cum Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a luat decizia de a-i valida numirea pe 1 octombrie, termenul expira la 1 ianuarie.
„Ca sa discutam noi un calendar avem nevoie de o notificare de la Curtea Constitutionala privind vacantarea unui post. Pâna acum, nu am primit nicio astfel de înstiintare”, a explicat pentru gândul vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, motivul pentru care nu s-a stabilit înca un calendar al numirii. În vara, la momentul înlocuirii altor doi judecatori CCR, Aspazia Cojocaru si Ion Predescu, Parlamentul a decis prin vot care vor fi înlocuitorii lor, în martie, cu aproape trei luni înainte de încheierea mandatului acestora, pe 8 iunie.
Contactat de gândul, presedintele Curtii Constitutionale a precizat ca, fiind vorba despre un mandat a carui întrerupere survine înainte de termen, va trimite notificarea, în cele 3 zile prevazute de lege, dupa ce postul va fi vacantat. „Eu trebuie sa trimit o înstiintare Senatului în termen de trei zile de la vacantarea postului. Din ce mi-a spus pâna acum, doamna Motoc ar dori sa ramâna pâna pe 31 decembrie. Decizia este în mâna doamnei Motoc. A doua zi dupa ce îsi da demisia si se vacanteaza postul eu trimit înstiintarea la Senat”, a explicat presedintele CCR, Augustin Zegrean.
Judecatorul Iulia Motoc nu a dorit sa comenteze subiectul.
Înlocuitorul revine PSD. Favorit: Ioan Chelaru
Cum Iulia Motoc a fost desemnata în 2010 judecator al CCR din partea Senatului, nominalizata de coalitia PDL-UNPR la acea data, aceeasi institutie va fi în situatia de a-i decide înlocuitorul. Dupa nominalizarea Monei Pivniceru din partea PNL, în martie, noul nume ar urma sa vina dinspre PSD.
Pâna la o decizie oficiala în conducerea USL, favorit este Ioan Chelaru, decanul Baroului Neamt, aflat la al treilea mandat de Senator din partea PSD.
Contactat de gândul, Ioan Chelaru a precizat ca se gândeste „serios la o astfel de eventualitate”, însa sustine ca nu a primit o propunere din partea conducerii USL, dupa validarea Iuliei Motoc la CEDO. „Daca se va pune problema, sigur, dupa o analiza serioasa a tuturor celor din USL, ma gândesc serios la o astfel de eventualitate”, a aratat senatorul PSD.
Decizia oficiala în privinta candidaturii la CCR ar urma sa se ia dupa Comitetul Executiv National al PSD din 8-9 noiembrie. Anca Simina, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!