Ministrul Sanatatii, despre sistemul de asigurari de sanatate
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost invitat, duminica, în emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de postul PRO TV, unde a vorbit despre pachetul de servicii medicale si despre reforma pe care o pregateste în domeniul Sanatatii.
„În 2012, circa 40% din cele 4,4 milioane de servicii medicale oferite de spitale au fost diagnostice care nu ar fi trebuit rezolvate prin internare în spital. Sunt servicii medicale care nu e nevoie sa consume banii spitalelor. Lucrul cel mai important este altul. Este vorba de o utilizare mai buna a banului. Vrem sa remodificam componentele sistemului sanitar. Doi-trei ani ne-am propus sa dureze acest proces“, a explicat Nicolaescu.
În ce priveste pachetul de servicii medicale, ministrul Sanatatii a facut distinctia între cei care au asigurare si cei care nu, explicând ce beneficii exista pentru ambele categorii.
„Avem pachet de servicii medicale de baza pentru asigurati, dar si pentru neasigurati, care contine mai putin componente. Toate tipurile de servicii medicale se includ în pachetul de baza, dar pentru toata lumea se mai ataseaza un pachet. Vorbim de cancer, Programul National de Cancer, vorbim de o serie de programe specifice pe cardiologie. Toate intra într-un pachet separat pe care le finantam exclusiv din bugetul de stat“, a aratat Nicolaescu.
Referitor la reformele pregatite de Ministerul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a detaliat elementele noi ale pachetului de baza.
„Va creste competenta medicului de familie fata de ce are astazi. O sa plec de la un caz concret. Un cetatean este bolnav de diabet si trebuie monitorizat pe parcursul derularii bolii. Pentru asta, astazi, înainte de intrarea în vigoare a pachetului, respectivul trebuie sa mearga la diabetolog. Diabetologii sunt, de regula, în orasul care este capitala de judet si în restul judetului nu e nimeni. Noi am spus ca acest tip de monitorizare poate fi coborât la medicul de familie si atunci pacientul se poate duce la medicul de familie, care citeste analizele si, doar daca sunt abateri semnificative, pacientul va fi plimbat la alt medic.
Medicul de familie poate acorda doua tipuri de servicii cetateanului. Un tip este preventia. Daca sunt sanatos, sunt obligat, conform acestui pachet, sa ma duc o data la trei ani la medicul de familie sa îmi faca un control medical de preventie, sa vada daca am riscuri sau nu. In acest moment, vrem sa gasim un fel de sanctiune sa-l obligam sa aiba grija de viata lui. Si omul trebuie sa faca ceva pentru el, nu doar statul sa-l traga de mâneca.
Daca esti peste 40 de ani si prezinti multe riscuri, un astfel de program se face în fiecare an. E prima activitate. A doua este cea curativa. Prima evaluare este mai larga, mai complexa, ca medicul sa poata pune un diagnostic. Daca nu ajunge prima consultatie se ajunge si la a doua. Dupa aceea, pe perioada de derulare a tratamentului, ai dreptul la circa trei consultatii de monitorizare a modului în care evolueaza patologia ta“, a explicat ministrul.
De asemenea, el a vorbit despre modul în care sunt cheltuiti banii în sistem, dupa ce în prealabil a criticat faptul ca, în prezent, sunt cheltuiti foarte multi bani pentru internari, în cazul unor probleme de sanatate care ar putea fi rezolvate în ambulatoriu.
„Banii cheltuiti inutil în sistem îi ducem în prima parte a componentelor. Asigur mult mai multi bani ca sa pot da servicii de mai buna calitate, mai multe, ca pacientul sa fie multumit. Asta încercam sa facem prin acest pachet“, a mai spus Nicolaescu.
Pentru serviciile care nu sunt incluse, el a subliniat ca toate vor fi platite, dar se tinde catre eliminarea platilor informale.
„Noi vrem sa stim exact ce trebuie platit si ce e gratuit. Si ce e gratuit se da. Daca pot sa asigur un nivel de calitate gratuit, atunci nu mai e nevoie sa dau spaga, pentru ca e prevazut în pachet si se acorda. Despre asta vorbim aici. Tendinta asta ar trebui sa fie“, a aratat Nicolaescu.
În ce priveste continutul pachetului de servicii de sanatate, Nicolaescu a admis ca ministerul nu detine fondurile necesare pentru o campanie de comunicare prin care sa informeze cetatenii cu privire la drepturile pe care le au.
“În clipa când pachetul va fi dat, va fi facut public. Omul se poate uita pe site-uri, poate merge la medicul de familie. Depinde de fiecare. Eu ma gândesc ca statul ar trebui sa faca o campanie de informare, doar ca nu avem bani pentru asa ceva” , a recunoscut el.
Intrebat cum vor reusi medicii sa se îndrepte catre comunitatile izolate, Nicolaescu a declarat ca ministerul va oferi bonusuri pentru localitatile în care nu exista medici.
În ce priveste beneficiile celui neasigurat, ministrul a aratat ca, pentru copii, trebuie asigurate servicii de preventie, inclusiv stomatologice, dar si de urgenta. “Are si o alta posibilitate. Plateste cu sase luni în urma”, a adaugat el.
“Pentru acesti copii, dam preventie ca la orice neasigurat. Este obligatoriu, ca si pâna acum. Pacientii neasigurati au toate serviciile de urgenta si acces la programele nationale de sanatate”, a aratat acesta.
In prezent, a mai spus el, pacientul neasigurat beneficiaza doar de serviciile medicale de urgenta, dar în viitor va beneficia si de programele nationale de sanatate. Dupa datele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, în România sunt aproximativ doua milioane de pacienti neasigurati, a clarificat Nicolaescu.
De asemenea, el a precizat ca reforma în domeniul sanatatii va fi implementata în aproximativ trei ani.
„Ne-am propus ca toata reforma sa se poata implementa în circa trei ani. In primul an încercam sa împingem lucrurile, sa se aseze, nu îmi imaginez ca totul va fi perfect“, a spus el.
Întrebat daca, în cazul în care aceasta reforma nu va fi implementata pâna la 1 februarie, îsi va depune demisia, Eugen Nicolaescu a raspuns afirmativ.
“În principiu, nu o sa mai am ce sa fac la minister”, a afirmat ministrul Sanatatii.
În alta ordine de idei, întrebat daca vor creste salariile medicilor, Nicolaescu a raspuns, de asemenea, afirmativ.
“Cred ca va fi o crestere pe care medicul o va aprecia”, a raspuns Nicolaescu, adaugând ca nu poate face promisiuni pentru cei care lucreaza în sistem. Cu toate acestea, a precizat ca nu se pune problema dublarii veniturilor medicilor, atunci când i s-a adresat o întrebare în acest sens. Iulia Marin, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!