Protestele impotriva proiectului de la Rosia Montana continua. Aproximativ 2.000 de manifestanti in Capitala
Aproximativ 2.000 de manifestanti împotriva proiectului Rosia Montana s-au adunat, duminica, în Capitala, la statia de metrou 1 Mai, si au pornit în mars spre Piata Victoriei, în cea de-a saptea saptamâna de proteste fata de proiectul minier.
Protestatarii, în majoritate tineri, au pornit în mars pe Bulevardul Ion Mihalache, scandând „Uniti, salvam Rosia Montana”, „Iesiti din casa daca va pasa” si „Rosia, Rosia, vine revolutia”, pe fondul zgomotului facut din peturi cu pietricele, fluierelor, vuvuzelelor si batailor la tobe.
Ei poarta bannere cu mesaje ca „Rosia Montana – Revolutia generatiei noastre”, „Adevarata bogatie este sanatatea, nu aurul si argintul”, dar si „Jos labele de pe Justitie”.
În cea de-a saptea duminica de proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana, manifestantii din Capitala vor merge în Piata Victoriei, unde vor realiza un flash mob, iar apoi pe arterele Buzesti, Berzei si Stirbei Voda, la sediul DNA, continuând pe Calea Victoriei, str. C.A. Rosetti si Bd. Nicolae Balcescu pâna în Piata Universitatii.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei si în mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor în activitatile miniere din România, Guvernul sa respinga, prin hotarâre, în regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.
În urma cu o saptamâna, aproximativ 7.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au mers în mars timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari pâna în Piata Universitatii.
În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat în mars de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Noua – Calea Calarasilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Bratianu.
În 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marsul de protest fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, acesti mergând de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piata Universitatii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.
În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marsul din Capitala, care s-a desfasurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, de unde au revenit în Piata Universitatii.
În timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, în timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Române.
Protestele au început dupa ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentara speciala, la care au fost audiati, pâna vineri, reprezentanti ai mai multor institutii. Membrii comisiei încep saptamâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole. mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!