Organizatia Mondiala a Sanatatii: Dispozitivele medicale care contin mercur trebuie eliminate pana in 2020
Inca mai exista pe piata termometre si dispozitive pentru masurarea tensiunii arteriale cu mercur. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca acestea sunt foarte periculoase si ca trebuie eliminate cel mai tarziu pana in 2020.
O noua initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, impreuna cu Health Care without Harm, prevede inlocuirea tuturor dispozitivelor medicale care functioneaza cu mercur pana in 2020. Initiativa poarta numele Sanatate fara mercur si marcheaza semnarea Conventiei Minamata pe tema mercurului. Scopul este inchiderea definitiva a productiei, importului si exportului dispozitivelor medicale cu mercur de tipul termometrelor si tensiometrelor. De asemenea, acestea trebuie inlocuite cu dispozitive sigure, precise si accesibile.
Ce efecte are expunerea la mercur asupra organismului
Mercurul si compusii sai reprezinta o problema de sanatate publica la nivel global, dat fiind faptul ca poate afecta serios sanatatea creierului si a sistemului nervor in general, mai ales in cazul tinerilor. Mercurul si metilmercurul sunt toxice mai ales pentru sistemul nervos central si periferic. Inhalarea vaporilor de mercur poate produce efecte nefaste atat la nivelul sistemului nervos, cat si asupra celui digestiv si imunitar, asupra plamanilor si rinichilor, ba, mai mult, poate fi fatala.
Sarurile anorganice de mercur sunt agenti corosivi pentru piele, ochi si petnru tractul gastro-intestinal si pot fi toxice pentru rinichi, odata ingerate.
Tulburari neurologice si de comportament, acestea sunt principalele consecinte observate dupa inhalarea, ingestia sau expunerea cutanata la diferiti compusi ai mercurului. Printre simptome se numara: tremorul, insomnia, pierderea memoriei, efecte neuromusculare, dureri de cap, probleme cognitive si motorii.
Cum ne expunem la mercur
Dispozitivele medicale pentru masurarea temperaturii si a tensiunii arteriale reprezinta doar o mica parte din sursele de mercur la care suntem expusi. El se regaseste, de asemenea, în baterii, în unele întrerupatoare electrice, în amalgamul dentar, în produse cosmetice pentru decolorarea pielii si în unele produse farmaceutice (cum sunt si unele vaccinuri).
Organizatia Mondiala a Sanatatii ia masuri în mai multe domenii. Unul dintre ele este cel al amalgamului dentar. Acesta este folosit, înca, în aproape toate tarile din evidenta OMS. Si în acest sens OMS a cerut eliminarea, treptata, a acestei solutii utilizate în stomatologie si înlocuirea ei cu o alternativa accesibila. Andrada Floria
Citeste articolul integral pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!