Unii judecatori ai Curtii Constitutionale, vor ca revizuirea Constitutiei sa prevada clar raporturile intre puterile statului

 

Judecatorii Curtii Constitutionale Mircea Stefan Minea, Tudorel Toader si Petre Lazaroiu au apreciat, vineri, la Suceava, ca revizuirea Constitutiei ar trebui sa prevada clar raporturile între puterile statului, sa stabileasca forma de guvernare a tarii, dar si texte mai clare.

Curtea constitutionalaPrezenti la o dezbatere cu studentii juristi ai Universitatii din Suceava, judecatorii CC au fost solicitati sa prezinte problematica ce ar trebui clarificata prin legea de revizuire a Constitutiei actuale.

Astfel, judecatorul CC Mircea Stefan Minea a aratat ca noul text constitutional ar trebui sa prevada clar raporturile între puterile statului, dar si sa gaseasca o solutie pentru respectarea unor prevederi constitutionale cum ar fi emiterea ordonantelor de urgenta care trebuie sa fie emise doar pentru probleme exceptionale.

„Poate Constitutia care va fi revizuita ar trebui sa prevada mai clar care sunt raporturile între Parlament si presedinte, între presedinte si prim-ministru. Stiti ca am avut niste litigii si a fost adoptata o lege privind raporturile între Parlament si Guvern si aceasta lege se afla acum pentru a doua oara pentru controlul de constitutionalitate. Cred ca ar trebuit facut ceva astfel încât sa fie respectate articolele constitutionale privind emiterea ordonantelor de urgenta”, a spus Minea.

El a aratat ca o ordonanta de urgenta poate fi adoptata numai când exista o situatie extraordinara si se justifica urgenta prin textul ordonantei si necesitatea reglementarii rapide a unei probleme sau a unui domeniu, precizând ca nu pot fi adoptate ordonante de urgenta în anumite domenii cum ar fi legile constitutionale, regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle cetatenilor.

Minea a spus ca de multe ori judecatorii CC au fost confruntati cu situatii care aratau faptul ca din dorinta de a reglementa rapid, folosind calea ordonantelor de urgenta, s-au cam atins limite „într-o maniera usor jenanta”, mentionând ca toate guvernele care s-au succedat au abuzat de ordonantele de urgenta.

Judecatorul constitutional a mai aratat ca exista probleme si în ceea ce priveste textele privind intrarea în vigoarea a ordonantelor de guvern, pentru ca textul din Constitutie reglementeaza ca ordonanta de guvern intra în vigoare dupa publicare, iar Legea 24/2000 privind tehnica legislativa prevede ca intra în vigoare la data publicarii.

La rândul sau, judecatorul CC Tudorel Toader a aratat ca, desi Constitutia are texte care reglementeaza principii generale care nu au nascut controverse, nu înseamna ca acolo nu ar trebui sa se umble, mai ales în ceea ce priveste claritatea textelor.

Citeste articolul integral pe realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie