Ministrul de Externe: Exista o discrepanta intre declaratiile unor politicieni britanici privind accesul romanilor la beneficiile sociale
Ministrul Corlatean a precizat, pentru MEDIAFAX, ca exista o discrepanta între declaratiile unor politicieni britanici privind accesul românilor la beneficiile sociale din M. Britanie si realitatea potrivit careia în 2012 doar 324 de copii români au cerut sprijin, dintr-un total de 40.000 de copii.
In cadrul vizitei de lucru efectuate la Londra, joi si vineri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a discutat, printre altele, cu omologul britanic, William Hague, problema „abuzurilor” la dreptul la libera circulatie în UE.
„Trebuie sa privim cu atentie si reglementarile europene, dar si cele nationale din state membre, spunând un lucru foarte clar: cei care stau mai mult de trei luni pe teritoriul unui stat membru trebuie sa demonstreze dupa aceea ca au o sursa de venit legala, ca au un loc de munca, îsi platesc taxele si impozitele. Or, astfel de situatii de încalcare a legislatiei europene din pacate exista. Era firesc ca politic sa reafirmam faptul ca vom coopera din acest punct de vedere”, a declarat Titus Corlatean.
Totodata, va continua cooperarea si pentru combaterea aspectelor de infractionalitate. În acest sens, România a trimis recent, în cadrul unei misiuni cu sprijin european, „un numar suplimentar de politisti care actioneaza operativ împreuna cu politistii britanici”.
Referitor la temerile britanicilor privind un aflux de români dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014, ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul ca le-a explicat interlocutorilor sai ca nu exista date care „sa ateste ca va fi o schimbare fundamentala a prezentei românesti în Marea Britanie”.
Seful diplomatiei române a respins, de asemenea, o serie de afirmatii privind accesul românilor la beneficiile sistemului de asigurari sociale din Marea Britanie.
„Unii politicieni si mass-media vorbesc adesea despre beneficiile sociale si abuzuri. Le-am dat mai multe exemple, unul chiar din studii britanice. Astfel, marea majoritate a comunitatii românesti din Marea Britanie este tânara, mai mult de 70% sunt între 18 si 35 de ani, iar solicitarile de beneficii sociale sunt extrem de limitate. Anul trecut au fost putin peste 40.000 de copii care au solicitat un astfel de sprijin social, provenind din toate statele membre ale UE, plus Norvegia si Elvetia. Din cei peste 40.000 de copii numai 324 au fost copii români, adica 0,8%. Este o discrepanta între ceea ce apare în dezbaterea publica si realitate”, a spus Corlatean. Catalina Mihai, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!