Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean: Controlul constitutionalitatii OUG privind insolventa poate fi extins si la alte articole

 

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, la Suceava, ca în cazul OUG referitoare la Codul insolventei se poate extinde controlul privind constitutionalitatea si asupra altor articole daca acestea au legatura cu cele despre care Curtea a fost sesizata.

Augustin Zegrean 1Zegrean a declarat corespondentului MEDIAFAX ca CCR se pronunta doar asupra articolelor cu care a fost sesizata, dar ca se poate extinde controlul daca articolele sesizate au legatura cu alte articole din textul OUG supusa controlului de constitutionalitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi suntem tinuti de sesizare pentru ca nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constitutiei. Atunci obligatoriu ne pronuntam. În situatia asta ne pronuntam numai pe ce am fost sesizati, dar daca articolele cu care am fost sesizati au legatura cu alte articole din ordonanta putem sa ne extindem controlul si asupra celorlalte”, a spus Zegrean.

El a subliniat ca CCR nu a stabilit un termen pentru judecarea acestei exceptii de neconstitutionalitate si ca se asteapta mai întâi raportul judecatorului raportor.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocând lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata de articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie, „privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cât si a neretroactivitatii legii”, potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului.

PDL a cerut joi Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala OUG privind Codul insolventei si pe încalcarea principiului nediscriminarii, considerând ca aceasta institutie pacaleste opinia publica si face o farsa prin atacarea la Curte a actului normativ doar pe principiul neretroactivitatii.

Si reprezentantii APADOR-CH au sustinut ca sesizarea formulata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, referitoare la Ordonanta de urgenta privind insolventa, este „incompleta” deoarece a fost omisa sesizarea cu privire la caracterul discriminatoriu al reglementarii.

Contactat de MEDIAFAX în legatura cu aceste observatii, Crisu Atanasiu a raspuns ca nu le comenteaza, declarând: „Este punctul meu de vedere. Alte comentarii nu fac”.

În sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Tibi Bujdei, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie