Ce planuri au americanii de la Elliott in privinta Fondului Proprietatea?

 

Fondul Proprietatea rascumpara 600 de milioane de actiuni la pretul de 1 leu.

Fondul proprietateaAdministratorul Fondului Pro­prie­tatea, Franklin Templeton, intervine direct în piata pentru a creste pretul actiunilor, prin ras­cum­pararea unui pachet de 4,35% din actiuni la pretul de un leu, dupa ce timp de trei ani cât a administrat fondul nu a putut sa-i convinga pe investitorii de pe bursa sa plateasca acest pret.

Fondul Proprietatea (FP) va derula în perioada 15 octombrie – 4 noiembrie o oferta publica de cumparare care vizeaza un pachet de 600 de milioane de actiuni proprii (4,35% din capital), la pretul de un leu pe actiune, cu 54% peste pretul mediu la care titlurile FP s-au tranzactionat pe bursa în ultimul an, de 0,65 lei/actiune. Operatiunea a primit ieri aprobarea Autoritatii de Supra­veghere Financiara (ASF), iar anuntul a fost facut public joi dupa-amiaza la ora 14:23. Pretul oferit de fond a strânit ieri un adevarat raid al investitorilor pe bursa, iar actiunile FP au crescut aproape instantaneu cu 7% dupa anuntul pretului pâna la cotatia de 0,799 lei/titlu, care reprezinta un nou maxim istoric. Practic toti cei care detin în prezent actiuni la Fondul Proprietatea îsi vor putea vinde cu profit o parte dintre actiuni, având în vedere ca titlurile nu s-au tranzactionat niciodata mai sus de 0,8 lei. Cei mai câstigati sunt însa cei care au cumparat actiunile înainte de listare, la 0,2-0,3 lei.

Fondul Proprietatea a fost creat de stat în 2006 pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, iar în fond statul a pus active de 15 miliarde de lei care includ participatii la cele mai mari companii din România (Petrom, Romgaz, Hidroelectrica). În doar câtiva ani, fondul a ajuns însa pe mâna speculatorilor si a fondurilor de investitii straine, care au cumparat actiuni la preturi foarte mici de la cei despagubiti de stat. Acum aceiasi investitori fac presiuni ca sa-si vânda actiunile la un pret cât mai mare. Fondul este condus de polonezul Greg Konieczny, din partea grupului american Franklin Templeton, care a câstigat mandatul de administrator în 2010 datorita reputatiei de mare investitor a lui Mark Mobius. Administratorul fondului este supravegheat de un board politico-economic, din care fac parte Sorin Mîndrutescu, seful Oracle România, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si fostul ambasador al SUA în România Mark Gitenstein. Roxana Pricop , Andrei Chirileasa, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie