Caut avocat
Nu pot sa nu va împartasesc vestile bune care vin dinspre Uniunea Europeana: luni a fost adoptata în mod oficial o directiva propusa de Comisia Europeana, care are scopul de a garanta dreptul tuturor cetatenilor din UE de a fi asistati de un avocat în cadrul procedurilor penale.
Este încurajator faptul ca aceasta propunere s-a bucurat de un sprijin covârsitor în Parlamentul European, fiind adoptata cu 661 de voturi pentru, 29 împotriva si 8 abtineri. Cifrele vorbesc singure, deci orice comentariu este de prisos.
Procedura care va urma e simpla. Dupa adoptare, va fi publicata în câteva saptamâni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele având la dispozitie trei ani dupa acest moment, pentru a transpune directiva în legislatia nationala.
Va amintiti, cred, ca am mai scris de doua ori chiar despre drepturile pe care le au detinutii si de ce este important sa le protejam si drepturile acestora. Comisia Europeana ne arata în comunicatul pe care l-au dat ca în Uniunea Europeana, în statele membre, se deruleaza aproximativ 8 milioane de proceduri penale în fiecare an.
Cum se va reflecta în practica aceasta directiva ? Toate persoanele care sunt suspectate, indiferent de locul în care afla pe teritoriul Uniunii Europene vor putea fi asistate de un aparator înca din etapa initiala a procedurii si pâna la încheierea ei.
Dreptul la aparare al oricarei persoane suspectate ca a savârsit o infractiune este un element de baza al dreptului la un proces echitabil consacrat de Carta Fundamentala a Drepturilor Omului si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
De asemenea, noile norme din aceasta directiva prevad ca daca o persoana este arestata, ea va avea posibilitatea de a comunica cu familia sau cu o alta persoana la alegere. Daca cetateanul se afla în afara tarii de origine, va avea dreptul de a lua legatura cu consulatul sau cu ambasada tarii sale. Comisia Europeana a vazut instituirea acestor drepturi de a lua legatura cu un tert si ca o garantie împotriva tratamentelor inumane interzise prin art. 3 CEDO.
Aceasta masura a fost necesara tinând cont si de faptul ca la acest moment, legislatia în aceasta materie în statele Uniunii Europene este neunitara, iar pentru a facilita cooperarea judiciara în materie penala e nevoie de previzibilitate si de norme unitare. Vicepresedintele Comisiei Europene spunea ca ”Aceasta lege reprezinta atât o victorie pentru justitie, cât si o victorie pentru drepturile cetatenilor în Uniunea Europeana.”
Revenind la aceasta directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat, ea este a treia dintr-o serie de directive care garanteaza dreptul la un proces echitabil. Celelalte doua directive care au fost adoptate în 2010, respectiv 2012, vizeaza dreptul la traducere si interpretare si dreptul la informare în cadrul procedurilor penale.
As vrea sa va spun câteva cuvinte despre aceasta noua directiva si ce aduce ea nou si util. Conform acestor prevederi, orice persoana suspectata sau acuzata într-o procedura penala trebuie sa fie asistata de un avocat în mod neîntârziat si în orice circumstanta în urmatoarele cazuri : de le începerea audierii sale, în cazul în care o actiune procedurala sau strângerea de probe autorizeaza prezenta învinuitului sau a inculpatului si din momentul arestarii. În plus, avocatul va avea dreptul de a avea acces la locul de detentie pentru a verifica conditiile de detentie ale clientului sau, în contextul în care Curtea Europeana a Drepturilor Omului pune mare pret pe respectarea drepturilor persoanelor încarcerate, existând un numar foarte mare de condamnari ale statelor care nu respecta aceste drepturi.
Reglementarea a fost necesara si pentru a clarifica unele aspecte atunci când exista un mandat european de arestare. Astfel, persoana vizata de un astfel de mandat va putea beneficia de serviciile unui avocat atât în statul membru în care a fost arestata, cât si în statul membru care a emis mandatul. Practic, vor putea exista doi avocati ai acestei persoane care vor fi tinuti sa colaboreze pentru a facilita exercitarea drepturilor persoanei pe numele careia a fost emis mandatul.
Cele doua drepturi, si anume acela de a fi asistat de un avocat si cel de a comunica cu un tert sau cu ambasada ori consulatul pot fi suspendate în circumstante exceptionale. Si ce înteleg prin aceste circumstante exceptionale ? O derogare trebuie sa fie justificata de necesitatea de a preveni consecinte negative de o gravitate ridicata pentru viata sau integritatea fizica a unei persoane si nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe gravitatea infractiunii sau pe circumstantele cauzei. Autoritatea judiciara care dispune suspendarea trebuie sa tina cont de faptul ca aceasta masura trebuie sa fie direct proportionala cu situatia si sa aiba o durata limitata pentru a nu aduce atingere caracterului echitabil al procedurilor.
Cred ca se cuvine ca în acest context sa va spun si ce prevede Codul de procedura penala român cu privire la asistenta juridica si reprezentare. Conform articolului 171, învinuitul sau inculpatul are dreptul de a fi asistat de aparator în tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa îi aduca la cunostinta dreptul acesta.
Tot acest articol prevede si cazurile în care este obligatorie asistenta juridica : când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este retinut sau arestat în alta cauza, când s-a dispus fata de acesta o masura de siguranta, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare, precum si în alte cazuri expres prevazute de lege.
Vreau sa fac aici un comentariu ca sa întelegeti de ce e importanta directiva nou adoptata si cu ce este ea diferita fata de ceea ce este prevazut momentan în legislatia nationala.
Legea româna prevede ca este garantat dreptul de a avea un aparator în cursul urmaririi penale si al judecatii. Totusi, o mare parte din declaratiile faptuitorului sunt date în faza actelor premergatoare, în fata organelor de politie, atunci când se strâng date necesare începerii urmaririi penale. O declaratie data de persoana acuzata de savârsirea unei fapte penale poate fi nu doar un mod de exercitare a dreptului la aparare, ci si o modalitate prin care persoana poate contribui la propria incriminare.
Acum cred ca este usor de înteles faptul ca prin transpunerea directivei, pe lânga avantajele din materia cooperarii judiciare internationale, va exista si dreptul persoanei de a fi asistata de un avocat în faza actelor premergatoare. Alina Gorghiu, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!