Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii anunta o posibila scadere a TVA-ului la 9%, in sectorul carnii
TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si în sectorul carnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu.
„Probabil ca sectorul carnii va fi urmatorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuam controlul si masurile pe care le luam pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificatie. Decizia viitoare privind reducerea TVA si la alte produse alimentare depinde de succesul masurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii si veniturile bugetare”, a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni.
El a aratat ca analiza realizata de Ministerul Agriculturii în domeniul carnii a indicat doua probleme, respectiv importurile reale si nereale si productia la negru din România.
„Din cifrele noastre reiese ca situatia este destul de grava. Dupa cresterea TVA la 24% subit au disparut zeci de mii de tone de carne si produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterana. Circa 71.000 de tone de carne de porc au disparut în economia subterana în 2011-2012”, a adaugat Irimescu.
Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul carnii si produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.
Reprezentantii investitorilor români, reuniti în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar si reducerea taxei la 9% si la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la pâine este o masura marginala, fara efecte importante în economie.
La sfârsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmând sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.
Potrivit premierului Victor Ponta, reducerea TVA la pâine ar putea fi extinsa, anul viitor, si la alte alimente. Cristina Cuncea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!