Platile pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) au fost deblocate
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul român Victor Ponta ca executivul comunitar a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvânt a înaltului oficial european, Shirin Wheeler.
‘Comisia Europena a ridicat presuspendarea Programului Competitivitate datorita masurilor complete de corectie luate de autoritatile române. Cererile de rambursare pot fi din nou procesate si aceste investitii valoroase pentru România vor reîncepe’, a declarat Johannes Hahn, citat într-un comunicat al CE, subliniind ca acum ‘ne putem concentra mai mult asupra planificarii pentru urmatoarea perioada de programare’.
Rambursarile de fonduri pe programul POS CCE au fost întrerupte din iulie 2012, desi programul a fost presuspendat abia în luna octombrie a anului trecut, alaturi de Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi, pe care s-au reluat deja platile.
Purtatoarea de cuvânt a comisarului Hahn a afirmat ca cereri de rambursare în valoare de circa 196 de milioane de euro pe POS CCE asteapta sa fie procesate, banii urmând sa fie platiti în urmatoarele zile.
‘Diferitele reforme ale sistemelor de managament si control care au fost solicitate de serviciile CE pentru a se asigura ca fondurile sunt bine gestionate au fost introduse si verificate de Autoritatea nationala de audit si acum stim nu numai ca au fost realizate, ci si ca functioneaza’, a mai spus Shrin Wheeler.
CE a anuntat la sfârsitul lunii iunie ca au început pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, întrucât autoritatile române nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat însa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile române au facut ‘eforturi considerabile’ pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Între timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat în România, iar Autoritatea româna de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
În ceea ce priveste draftul matur al Acordului de parteneriat pentru perioada 2014-2020, care este prezentat marti în Parlament de premierul Victor Ponta, acesta urmeaza sa fie trimis CE ‘în urmatoarele zile’.
‘Asteptam cu nerabdare strategia privind modul în care România poate atrage investitii din fondurile structurale în baza unei politici regionale reformate’, a mai declarat Shirin Wheeler. (editor: Mariana Ionescu, Corespondent Florin Stefan), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!