Ordonanta de urgenta privind insolventa, contestata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului

 

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocând lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie.

avocatul poporuluiÎn sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

„Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 1 alin. (5) si art. 15 alin. (2) din Constitutie, privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cât si a neretroactivitatii legii”, se arata într-un comunicat de presa al Avocatului Poporului.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 ca: „În cazul în care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pâna la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu începere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului”.

De asemenea, ordonanta prevede ca „în planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei OUG a fost justificata de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei românesti.

Avocatul Poporului, Crisu Anastasiu, declara marti, pentru MEDIAFAX, ca posibila ridicare a unei exceptii de neconstitutionalitate privind Codul insolventei este analizata de vineri, urmând sa fie consultati cei implicati în elaborare, pentru a stabili „care a fost intentia legiuitorului”.

Anastasiu preciza ca, înca de vineri, având în vedere discutiile privind exceptia de neconstitutionalitate ce au urmat publicarii în Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind insolventa, institutia analizeaza prevederile actului normativ.

Marti, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.

PDL considera ca prin aceasta prevedere se încalca mai multe articole din Constitutie. Democrat-liberalii mentioneaza în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia „statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor”, articolul 16 alineat (1), conform caruia „cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, si articolul 31, alineat (1), care prevede ca „dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi îngradit”.

Uniunea Judecatorilor din România a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinând ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile în care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

Marti, seful statului a spus ca efectul numirii în functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul grupurilor parlamentare se vede în faptul ca sunt 96 de Ordonante neatacate.

Traian Basescu a aratat ca un punct al Acordului de coabitare cu premierul s-a referit la consolidarea independentei justitiei în raport cu influenta politica, precum si respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea în aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.

„Stim toti ca s-a spus «Asta e solutia», iar efectul îl vedem. Sunt 96 de Ordonante de Urgenta emise de Guvernul Ponta, niciuna atacata de Avocatul Poporului”, a precizat Traian Basescu, facând referire inclusiv la OUG care „încalca grosier tratamentul egal al persoanelor”, si anume modificarile la Legea insolventei.

„Domnul Ghita trebuie sa purceada la a achizitiona televiziuni si radiouri, daca se poate si Televiziunea Româna, sa le puna în slujba domnului Victor Ponta. Si atunci, dam o Ordonanta de Urgenta cu caracter discriminatoriu pentru tintele domnului Ghita si ale domnului Ponta. Din pacate, Avocatul Poporului am înteles ca astazi a anuntat ca reflecteaza, ca va discuta. Cum este posibil sa nu iei Articolul 16 din Constitutie si sa vezi în ce masura 80 aliniatul corespunde acestui articol? Dânsul gândeste”, a mai comentat presedintele Traian Basescu.

Prevederile articolului 81 din Codul insolventei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fara Frontiere, ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent, care au sustinut ca aceste dispozitii pun în pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaureaza un regim discriminatoriu si creeaza premisele unor posibile abuzuri. Livia Ispas, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie