Ambasadorul României la Londra semnaleaza o intensificare a „ostilitatii fata de imigrare”
Ambasadorul României la Londra Ion Jinga denunta o serie de factori ce creeaza o „cultura a vinei” careia românii si bulgarii îi sunt victime în Marea Britanie, notând o intensificare a „ostilitatii fata de imigrare”, într-un articol publicat pe site-ul huffingtonpost.co.uk.
„Stim cu totii ca, în prezent, est-europenii nu se bucura de o presa prea favorabila în M.Britanie”, îsi începe el materialul, enumârând „dificultatile economice, masurile de austeritate, intensificarea retoricii anti-UE, contextul electoral si previziuni înselatoare pentru 2014” ca factorii care au condus la crearea acestei culturi a vinei în opinia publica britanica, potrivit huffingtonpost.co.uk.
Jinga se refera la „sperietoarea” „valurilor si imigratie” si „valurilor de infractionalitate”, vehiculate de presa, care ar ameninta tara dupa anularea la 1 ianuarie a restrictiilor pe piata muncii britanice impuse românilor si bulgarilor.
Ambasadorul critica „asocierea de catre media a migrantilor cu furtul, furtul din buzunare si cersitul”, afirmând ca aceste fenomene afecteaza orasele majore „din cele mai vechi timpuri” si insistând ca ele nu au aparut în Europa în ultimii ani sau ca ar fi legate de comunitatile est-europene stabilite în tari occidentale. „Orice încercare de asociere a infractionalitatii cu o natiune anume sau de prezentare a acesteia ca rezultat al extinderii UE nu este adevarata si poate alimenta incidente motivate rasist”, avertizeaza el.
O cercetare LSE citata de publicatia The Observer, continua Jinga, arata ca nivelul infractiunilor în cartiere cu numerosi imigranti est-europeni a scazut semnificativ, iar relatia dintre sosirea imigrantilor si nivelul violentei este „aproape zero si nesemnificativa”.
Românii care traiesc în M.Britanie, pledeaza ambasadorul, sunt „bine integrati în comunitatile locale, iar prezenta lor este în principal rezultatul cererii piatei britanice”, subliniind ca ei prezinta cea mai mare rata a angajarilor (85%), ca 40% au studii universitare finalizate, ca „munesc din greu, platesc taxe si sunt pretuiti de angajatori” si platesc catre statul britanic mai mult decât primesc. Reputatia lor este afectata de materiale de presa negative, adauga el.
Jinga demonteaza în continuare acuzatii ale unor politicieni potrivit carora „27.000 de români au fost arestati în ultimii cinci ani”, aratând ca „arestat” nu înseamna „acuzat” sau „condamnat”, ca în multe cazuri aceeasi persoana a fost arestata sau identificata de catre politie – tot o forma de arestare, apreciaza ambasadorul – de mai multe ori si ca numarul vizeaza o perioada de cinci ani.
„Pentru a compara, doar în 2012 au fost comise peste 5,6 milioane de infractiuni în M.Britanie. Daca înmultim cu cinci ani, se poate conchide ca 28 de milioane de britanici au comis infractiuni. Desigur, acest lucru nu are sens, la fel ca atunci când se spune ca o trime dintre românii care traiesc în M.Britanie au fost arestati!”, argumenteaza Jinga.
Ambasadorul mai scrie ca România prezinta una dintre cele mai scazute rate a infractionalitatii din Europa, ca infractiunile comise de români în M.Britanie sunt clasificate ca „infractiuni marunte” si ca numarul românilor condamnati în aceasta tara în prima jumatate a lui 2013 a scazut cu 20% , în comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
El reitereaza, totodata o „toleranta zero” a autoritatilor române si Ambasadei României la Londra fata de tipul de infractiuni comise de români” în Marea Britanie, apreciaza ca „excelenta cooperarea cu politia britanica” si saluta participarea României la Operatiunea Nexus, o forta multinationala creata recent la initiativa Comisiei Europene (CE).
„Ca cetateni UE, românii pot merge oriunde vor în interiorul Uniunii – exact ca britanicii”, subliniaza Jinga, adaugând ca „nimeni nu poate spune câti (români) pot veni în Marea Britanie anul viitor” si ca statisticile arata ca românii care cauta un loc de munca în strainatate nu prefera aceasta tara. El îl citeaza pe directorul EUROPOL, în opinia caruia anularea restrictiilor nu va creste rata infractionalitatii în aceasta tara.
„Corectitudinea a facut întotdeauna parte din mostenirea britanica. Românii împartasesc aceleasi valori care fac din Regatul Unit o societate moderna si un model. Ei au un puternic sentiment de respect fata de britanici. Cred ca românii care traiesc în Marea Britanie merita sa fie tratati cu acelasi respect”, conchide Jinga în acest articol. Valentin Vidu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!