Trei programe de sanatate etalon pentru 2014, anuntate de ministrul Sanatatii

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, ca în 2014 vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant, acestea urmând sa aiba asigurata finantarea înca din prima zi a anului viitor.

eugen nicolaescu„Doresc ca, pentru 2014, trei programe nationale de sanatate sa le facem etalon. Aceste trei programe se refera la trei domenii: cancer, diabet si transplant. Vrem sa le organizam cap-coada, adica de la început pâna la sfârsit, încercând sa plecam de la preventie si sa încheiem cu paliatia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care sa plece acasa si sa urmeze o viata normala”, a declarat Nicolaescu, prezent la conferinta „Transplantul, pacientul în stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, organizata marti la Institutul Clinic Fundeni de catre Asociatia Transplantatilor din România.

Ministrul a mai spus ca a cerut sprijinul asociatiilor de pacienti pentru elaborarea, monitorizarea si eventuale modificari ale acestor programe.

Nicolaescu a anuntat ca toate programele de sanatate vor fi, din 2014, reorganizate, astfel încât sa nu mai fie împartite între Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Astfel, toate programele vor fi gestioate de minister, în timp ce CNAS se va ocupa de contractare si finantare.

În cadrul conferintei, Nicolaescu a mai spus ca trebuie sa creasca numarul de donatori si al centrelor de transplant.

„Trebuie sa dezvoltam infrastructura si sa punem la punct Registrul National de Transplant. Bugetul Ministerului Sanatatii pentru 2014 va creste, ca urmare a eforturilor facute în utlimele luni, iar cele trei programe-etalon vor fi platite din prima luna si vor avea buget. Va trebui sa facem pentru 2013 niste modificari ca sa asiguram finantarea, pâna la sfârsitul anului”, a mai spus ministrul

Anul 2013 este anul în care activitatea de transplant s-a ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani, pe care îi consideram postrevolutionari. În sensul în care am avut cel mai mare numar de operatii de transplasnt care s-au realizat în România într-un an De asemenea, am avut cel mai mare numar de donatori într-un an pe care i-am putut gasi în tara noastra”, a spus ministrul Sanatatii la conferinta „Transplantul, pacientul în stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, organizata de Asociatia Transplantatilor din România.

Amintind ca în 2013 în România s-au efectuat cele mai multe operatii si au existat cei mai multi donatori din ultimii 24 de ani, ministrul a explicat aceste realizari prin aceea ca: s-au creat mai multe centre de donare, au fost campanii de donare de organe si au fost mai multe echipe pregatite pentru recoltare, iar echipele care au efectuat transplantul au fost mai bine asigurate. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie