Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania, amanat de Comisia Europeana pentru inceputul anului 2014

 

Comisia Europeana a decis sa amâne prezentarea raportului de monitorizare pe justitie pentru anul viitor.

Mark GreyRaportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”, a anuntat marti, într-o conferinta de presa, purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Întrebat de sesizarea ActiveWatch si a Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei privind situatia de la DNA, oficialul european a precizat ca urmatorul raport MCV va aborda si acest subiect.

„Nu sunt la curent cu aceasta scrisoare. Dar stiu ca CE a primit o serie sesizari de la organizatiile non-guvernamentale privind situatia DNA din România din ultimele zile, provocata de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (…) Comisia nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeana va aborda, cu siguranta, situatia de la DNA în urmatorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor”, a spus purtatorul de cuvânt.

Totodata, Mark Gray a reamintit importanta DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.
„În toate rapoartele sale, Comisia Europeana a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente institutii care au permis României sa progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveste independenta si obiectivitatea”, a mai spus Gray.

ActiveWatch si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeana în legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar si la alti magistrati implicati în dosarul „Referendumului”, reclamându-le ca „atacuri la adresa independentei justitiei”.

ActiveWatch si AMJ s-au adresat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, si secretarului general al CE, Catherine Day. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie