Propunerea privind dreptul de a fi asistat de un avocat in procedurile penale, adoptata de Comisia Europeana

 

Propunerea Comisiei Europene ce garanteaza cetatenilor UE dreptul de a fi asistati de un avocat în cadrul procedurilor penale, precum si posibilitatea acestora de a comunica, în cazul arestarii, cu familia a fost adoptata luni, statele membre având la dispozitie trei ani sa o includa în legislatie, potrivit Mediafax.

ciocan balanta steag UE„Propunerea Comisiei Europene care garanteaza dreptul tuturor cetatenilor din UE de a fi asistati de un avocat în cadrul procedurilor penale a fost adoptata în mod oficial, dupa primirea aprobarii Consiliului de Ministri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobata directiva respectiva”, se arata într-un comunicat de luni al Comisiei Europene (CE).

În practica, precizeaza CE, adoptarea propunerii înseamna ca tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se afla pe teritoriul UE, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat înca din etapele initiale ale procedurii si pâna la încheierea acesteia.

Tot potrivit noilor norme, daca o persoana suspectata este arestata, aceasta are garantat dreptul de a putea sa comunice cu familia sa.

În cazul în care cetatenii suspectati se afla în afara tarii lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legatura cu consulatul tarii din care provin, mai precizeaza CE.

„Aceasta lege reprezinta atât o victorie pentru justitie, cât si o victorie pentru drepturile cetatenilor în Uniunea Europeana. Aceasta este a treia propunere din partea Comisiei Europene privind garantarea drepturilor la un proces echitabil pentru toti cetatenii, din întreaga UE, indiferent daca se afla în tara lor de origine sau în strainatate. Ne respectam astfel promisiunea de a consolida drepturile cetatenilor peste tot în Europa. (…) Mingea este acum în terenul statelor membre care nu trebuie sa piarda timp, ci sa puna cât mai curând în aplicare aceasta lege în sistemele lor nationale, în beneficiul tuturor cetatenilor nostri”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru justitie.

Dupa adoptarea propunerii, legea va fi publicata peste câteva saptamâni în Jurnalul Oficial al UE, dupa care statele membre vor avea trei ani la dispozitie pentru punerea în aplicare a acesteia în legislatia nasionala.

Odata intrata în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui numar de aproximativ opt milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE, potrivit Comisiei.

Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat este a treia dintr-o serie de propuneri care au fost deja adoptate, prin aceasta garantându-se drepturile minime la un proces echitabil în întreaga Uniune Europeana. Celelalte directive sunt cea privind dreptul la traducere si interpretare, adoptata în 2010, si cea privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, adoptata în 2012.

Comisia este decisa sa urmeze în continuare aceasta foaie de parcurs, propunând un alt set de drepturi la un proces echitabil pentru cetateni, preconizat sa fie publicat în aceasta toamna, se mai arata în comunicat. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie