Peste 200 de cutremure în Galati, in doua saptamani. Specialistii au luat legatura cu cercetatori din strainatate
Cutremurele produse la Galati au caracter unic în lume, iar specialistii au luat legatura cu cercetatori din strainatate pentru a afla cauze acestor fenomene, a declarat, marti, secretarul de stat Tudor Prisecaru, precizând ca în zona afectata se instaleaza noi echipamente de monitorizare.
Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educatiei, s-a întâlnit, marti, la Galati, cu prefectul judetului, Emanoil Bocaneanu, si cu seful Inspoactoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, el plecând apoi în satul Izvoarele, pentru verificarea instalatiilor de monitorizare a seismelor produse în zona.
Prisecaru a spus ca în cursul acestei zile în zona Izvoarele vor mai fi instalate alte doua echipamente de monitorizare.
„Ieri (luni – n.r.) am avut o întâlnire cu toti specialistii de la Institutul pentru Fizica Pamântului. Au prezentat niste date preliminare si am considerat toti ca este necesara continuarea monitorizarii. Astazi se instaleaza echipamente suplimentare de monitorizare. Eu ma aflu aici pentru a verifica zonele în care au fost montate aparatele si daca ele au fost amplasate în zonele în care am stabilit, pentru ca saptamâna aceasta vom avea probabil o alta întâlnire la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si sa putem eventual sa analizam datele suplimentare si poate se va putea trage o concluzie, nu stim înca”, a declarat secretarul de stat Tudor Prisecaru.
El a mai spus ca a fost eliminata complet varianta potrivit careia seismele repetate ar fi provocate de exploatarile petroliere din acea zona, subliniind ca fenomenele au caracter unic în lume si ca s-au stabilit contacte cu specialisti din strainatate.
„Din câte am înteles de la colegii mei de la toate institutiile, ceea ce s-a întâmplat aici are un caracter unic. Exista contacte cu specialisti din Brazilia, unde s-a mai întâmplat ceva similar, dar nu întru totul la fel, dar si cu specialisti din alte tari”, a mai spus Prisecaru.
Secretarul de stat a precizat, totodata, ca „fenomenele au mai scazut în frecventa”.
Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi si Schela au avut lor peste 200 de cutremure.
Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamântului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade si s-a produs în 29 septembrie.
Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galati s-a produs duminica, la ora 5.35 si a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.
INFP a instalat în zona localitatilor Izvoarele, Slobozia Conachi si Negrea trei statii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum si echipamente care masoara deplasarea faliilor cu rezolutie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informatii din toata reteaua, prelucrate la Bucuresti de un soft si interpretate de seismologi.
Totodata, în aceasta perioada sunt prezenti în zona reprezentanti ai INFP si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, misiunea principala a acestora fiind consilierea populatiei si a autoritatilor locale.
Aproximativ 30 de localnici din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au iesit în strada, saptamâna trecuta, cerând autoritatilor explicatii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul dupa ce autoritatile le-au promis ca în zona se va afla un geolog de la INFP, care va ramâne acolo pentru o perioada si care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicatii.
Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numarat si printre localitatile afectate de inundatiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în judetul Galati. Tudor Neacsu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!