O singura oferta depusa pentru preluarea Ramplast
Doar galatenii de la Dynamic Selling Group sunt interesati sa preia Ramplast, producatorul de profile PVC detinut de Oltchim, ne-au spus surse apropiate situatiei. „Numai cei de la Dynamic au depus oferta în cadrul licitatiei”, sustin sursele noastre care afirma ca rusii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC au cochetat cu ideea preluarii Ramplast, dar n-au depus oferta.
Licitatia de astazi are un pret minim de pornire fiind stabilit la circa 6 milioane de euro.
Ziarul BURSA a publicat recent informatia ca Ramplast este „captiv” companiei Dynamic Selling Group, pentru care producatorul de profile PVC detinut de Oltchim lucreaza din 2008, în sistem lohn (prelucreaza materia prima), potrivit unor surse din combinat.
Vânzarea Ramplast este vazuta ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim de catre administratorii judiciari si autoritati. Piraeus Bank si Banca Transilvania vor sa finanteze Oltchim cu pâna la 10 milioane de euro, iar conditia celor doua banci ar fi fost obtinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai sustin surse din combinat.
Multe voci sustin ca Dynamic Selling Group SRL ar fi controlata din umbra de Constantin Roibu (fostul director general al combinatului). Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) si Cristian Stoleru (25%). Cei doi oameni de afaceri ar fi apropiati de Constantin Roibu, având vechi relatii de afaceri cu Oltchim.
Constantin Roibu ne-a declarat, recent, ca nu are nicio legatura cu firma Dynamic Selling Group si cu vânzarea Ramplast. „Orice se întâmpla la Oltchim, se spune ca eu sunt în spate sau eu sunt de vina”, a spus domnia sa .
Administratorii judiciari sustin ca Oltchim are nevoie de 15 milioane de euro pentru a majora productia. Gradul de utilizare a capacitatilor de productie este la un nivel de aproximativ 22%, realizat prin functionarea instalatiilor de Electroliza cu membrana, Instalatia de Soda Fulgi, Instalatia de Propenoxid, instalatiile de polioli – polieteri. Pentru ca SC Oltchim SA sa creasca gradul de utilizare a capacitatilor de productie la aproximativ 35% trebuie sa porneasca linia de fabricatie oxo-anhidrida ftalica – dioctilftalat.
Ca sa reporneasca aceasta linie de fabricatie, care va conduce la o cifra de afaceri lunara de aproximativ 20 milioane euro cu înregistrarea de EBITDA (profit înainte de taxe, impozite amortizari si dobânzi) pozitiva, societatea trebuie sa obtina finantari de 15 milioane de euro, mai afirma administratorii judiciari.
13 milioane de euro sunt pentru aprovizionarea cu materii prime, utilitati, plata salarii si servicii aferente productiei integrate cu linia de fabricatie oxo – anhidrida ftalica – dioctilftalat, iar 2 milioane de euro sunt pentru cheltuieli necesare în vederea repornirii liniei de fabricatie oxo-anhidrida ftalica-dioctilftalat si reparatii stringente la instalatiile de productie care functioneaza în prezent (în principal la Instalatia de Electroliza cu membrana).
Daca Ramplast va fi vândut, acest lucru nu înseamna ca Oltchim încaseaza toti banii. Potrivit unor informatii obtinute de ziarul BURSA, pretul activelor aferente Ramplast (teren, constructii, mijloace fixe) va fi încasate imediat. Exista oferta concreta pentru suma de 3.750.000 euro. „Cumparatorul se angajeaza sa preia integral stocurile la data vânzarii, urmând a le achita esalonat în termen de 6 luni. Oltchim va încasa creantele înregistrate de Dynamic Selling Group, care în prezent sunt de 2 milioane euro”, conform informatiilor noastre.
Administratorii Oltchim au negociat cu CEC Bank un credit de circa 7 milioane de euro pentru majorarea productiei Oltchim, dar banca detinuta de stat nu a dorit sa mai finanteze combinatul. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!