O publicatie olandeza scrie despre coruptia, incompetenta si abuzul de putere de la ING Romania

 

Coruptie, incompetenta si abuz de putere la sediul ING România – aceasta este concluzia care se poate trage în urma discutiilor cu persoane implicate si în urma unor documente interne ale ING aflate în posesia ziarului online olandez Volkskrant. Presedinte demisionar de martea trecuta al CA al ING, Ralph Hamers a fost seful ING România între 1999 si 2002. În anii care au urmat dupa plecarea lui, departamentul de trezorerie (dealingroom) a fost “curatat” din cauza zvonurilor despre actiuni cu premeditare, escrocherii cu nivelul dobânzilor si bonusuri acordate pe nedrept. Hamers, care declara ca vrea sa “continue cu actiuni exemplare”, nu a fost implicat, dupa sursele din ING.

ing bankScrisoare incendiara detaliata

Din scrisoarea incendiara detaliata, aflata în posesia cotidianului Volkskrant, reiese ca ING Romania, dupa plecarea lui Hamers a provocat mari probleme. Autorul scrisorii este economistul sef, Florin Cîtu, care, între anii 2006 si 2011, a condus departamentul de piata financiara al ING si care a abordat problemele de integritate ale departamentului de trezorerie. El este implicat într-o lupta juridica cu ING dupa ce, în 2011, functia lui a fost desfiintata.

Scrisoarea, trimisa conducerii ING, Bancii Olandeze si Comisiei Europene, prezinta un numar mare de exemple de coruptie, incompetenta, abuz de putere si discriminare, care, dupa Cîtu, au fost în zadar raportate prin diferite canale oficiale ale ING.

Biroul central al ING în România este de peste 15 ani afectat de probleme de integritate, actiuni cu prestiinta, afaceri la locul de munca si favoruri financiare pentru partenerii de afaceri ai directorului bancii, Misu Negritoiu.

Trebuia sa se faca curatenie generala

Nu are nici o importanta daca Ralph Hamers a fost implicat, a acoperit afacerile sau este luat peste picior. Totul a început când el era sef la Bucuresti. El trebuia ca atunci sau mai târziu sa înceapa curatenia, dar l-a sustinut întotdeauna pe Misu Negritoiu, spune Cîtu, care cu aceasta critica este în asentimentul mai multor vechi salariati ING.

În vara lui 2012 s-a aflat ca ING are de platit o amenda de 500 milioane de euro catre Statele Unite, din cauza implicarii în comertul cu Iran si Cuba. La baza cercetarii americanilor au stat documente falsificate ale finantarii unei afaceri cu Iranul prin intermediul ING România, în 2003.

ING arata, într-o reactie, ca Florin Cîtu a pierdut 2 procese contra sa. Abuzurile reclamate de acesta au fost “complet cercetate”, iar afirmatiile sale nu au putut fi confirmate, neconstatându-se probleme de conducere si conduita manageriala.

Despre celelalte probleme de integritate, ca de exemplu curatenia din departamentul de trezorerie din România, nu se face nici o declaratie din partea ING, cu exceptia faptului ca “Ralph Hamers nu mai era la curent cu activitatile mentionate, cu atât mai mult cu cât plecase din 2002 din România“. Traducere: Viorel Ionita, cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie