Medierea – solutia avantajoasa in succesiuni

 

In materia succesiunilor, medierea este o metoda foarte avantajoasa pentru a solutiona conflictul ivit intre mostenitori cu privire la bunurile mostenirii. Conflictele ce pot fi mediate au ca obiect modul si cota de partajare a bunurilor mobile si imobile ale mostenirii.

mediereMedierea este foarte avantajoasa in aceste cazuri deoarece, in cazul in care mostenitorii aleg sa isi solutioneze neintelegerile la un birou de mediator si ajung aici la un Acord de Mediere, taxa de timbru pentru incuviintarea acordului de mediere este de 50% din valoarea taxei de timbru care ar fi fost platita daca litigiul se solutiona in instanta. Taxa de timbru in aceste cazuri – de partaj bunuri – este de 3% din valoarea masei partajabile. Incuviintarea unui Acord de mediere ar presupune costuri de 1,5% din masa partajabila, ceea ce este un avantaj deosebit pentru justitiabil. Cu titlu de exemplu putem lua o mostenire ce contine bunuri in valoare de 100.000 euro, pentru care taxa de timbru ar fi 3000 de euro daca partajul ar avea loc in instanta. Taxa de 1500 de euro ar fi platita daca partajul are loc in biroul unui mediator, si ulterior este supus incuviintarii de catre instanta.

Scaderea la jumatate a taxei de timbru este un avantaj financiar considerabil pentru justitiabil, si are rolul de a indemna persoanele din conflictele/litigiile succesorale sa apeleze la mediatori pentru a-si solutiona amiabil conflictul. Mediator, Dorin Ilie

Citeste articolul integral pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie