Diferenta intre Ordonanta de urgenta si lege. Cat de importanta este forma in care a fost adoptat Codul Insolventei?
Noul Cod al Insolventei trebuia adoptat prin lege si nu prin ordonanta de urgenta asa cum a procedat Guvernul, a declarat pentru AvocatNet.ro, avocatul Laura Mihalcea, din cadrul casei de avocatura Ionescu si Sava. Aceasta a explicat ca modificarile aduse de actul normativ, care vor avea un impact puternic in economie, trebuiau supuse dezbaterilor complexe din Parlament, pentru buna administrare a legii si pentru aplicarea unitara a acesteia.
Noul Cod al Insolventei nu trebuia adoptat in regim de urgenta, de catre Guvern, avand in vedere impactul major pe care prevederile actului normativ il vor avea pe termen lung, ci trebuia supus dezbaterilor complexe din cele doua camere ale Parlamentului, a precizat pentru AvocatNet.ro avocatul Laura Mihalcea din cadrul casei de avocatura Ionescu si Sava.
Guvernul a aprobat Noul Cod al Insolventei in sedinta din 2 octombrie 2013 ca ordonanta de urgenta si nu ca proiect de lege, forma in care a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei. Noile reglementari cuprinse in OUG nr. 91/2013 au fost publicate deja in Monitorul Oficial si vor intra in vigoare pe 25 octombrie 2013.
Potrivit avocatului, modificarile aduse prin OUG nr. 91/2013, dintre care: stabilirea unui prag minim foarte ridicat (n.r. 40.000 lei) pentru ca debitorul sa poata cere deschiderea procedurii insolventei, reducerea termenului de executare a planului de reorganizare de la trei ani la numai un an, precum si anularea operatiunilor in care prestatia debitorului depaseste vadit pe cea primita care a fost redusa de la trei ani la sase luni sunt substantiale si afecteaza puternic activitatea economica si aduce atingere libertatii fundamentale economice.
“In acest context, Codul insolventei trebuia adoptat prin lege, de catre Parlament, dezbaterile complexe ale camerelor parlamentare, fiind esentiale pentru buna administrare a legii si pentru aplicarea unitara a acesteia”, a adaugat Laura Mihalcea.
Aceasta a punctat ca nu poate fi ignorat termenul foarte scurt in care Noul Cod al Insolventei va intra in vigoare si anume 25 octombrie 2013.
“Apreciem ca nici practicienii in insolventa si nici judecatorii nu au la dispozitie o perioada rezonabila in care sa se adapteze noilor prevederi, avand in vedere ca OUG nr. 91/2013 se va aplica si procedurilor incepute inainte de intrarea sa in vigoare”, a mai precizat sursa citata.
Adoptarea Noului Cod al Insolventei prin OUG incalca unele prevederi din Constitutie
Emiterea Noului Codul al Insolventei ca ordonanta de urgenta, iar nu ca lege, este o decizie care desavarseste lungul sir de adoptari abuzive de ordonante de urgenta de catre Guvern, sustine Laura Mihalcea.
Aceasta a adaugat ca adoptarea unui act normativ cu un impact major cum este Noul Cod al Insolventei nu poate intra in atributiile Guvernului, reprezentantul puterii executive in Romania, care realizeaza politica interna si externa a tarii si asigura conducerea generala a administratiei publice, potrivit art. 102 din Constitutia Romaniei, republicata in anul 2003. Un asemenea act normativ trebuie adoptat conform procedurii legislative a Parlamentului, ale carui atributii sunt foarte clar stipulate in art. 61 din Constitutie, in care se mentioneaza ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.
Prin emiterea repetata de catre Guvern a unor acte normative de o complexitate deosebita, cum este Noul Cod al Insolventei, practic se incalca principiul fundamental al separarii puterilor in stat, este de parere avocatul de la Ionescu si Sava.
Cu alte cuvinte, luand in considerare numeroasele situatii in care Guvernul a emis ordonante de urgenta si in special situatia de fata, Guvernul legifereaza, se comporta ca o “autoritate legiuitoare”, in conditiile in care prin constitutie i s-a atribuit aceasta competenta numai in situatii exceptionale si foarte urgente, a mai spus aceeasi sursa.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!